De West-Vlaamse sopraan Françoise Vanhecke is steeds een buitenbeentje geweest. Akkoord, soms durft zij ook wel eens gewoon een liedprogramma brengen, met een stijfdeftige pianobegeleiding, zoals dat van sopranen wordt verwacht.

Maar daarnaast heeft Françoise een grote voorliefde voor het theater én voor hedendaagse muziek. En de combinatie van die twee kan wel eens tot merkwaardige resultaten leiden. Vooral wanneer ze een duet brengt met… bodybuilder!
We zullen u maar meteen geruststellen: de body builder (Mario De Clercq) zet zijn keel niet open. Minder geruststellend is evenwel dat het niet zozeer een duet dan wel een duel betreft! Het uitgangspunt van deze compositie (eerder een performance) van de Braziliaan Gilberto Mendes is immers dat een sopraan op
z’n minst even exhibitionistisch is als een body builder. Terwijl Mario, die overigens niets te maken heeft met de gelijknamige wielrenner, dus zijn spieren spant en zich van zijn beste zijde toont, probeert ook Françoise de gunst van het publiek te winnen door allerhande vocale hoogstandjes. Dat zijn dan voornamelijk vocalises, maar ook — hoe kan het ook anders — een fragment uit de aria « Ah, je ris de me voir si belle dans ce miroir ». De aria uit Faust van Gounod die zelfs bij striplezers is gekend, aangezien Bianca Castafiori in Kuifje geregeld in dit narcistische stuk uitbarst.
Hoe het duel afloopt, verklappen we lekker niet. Daarvoor verwijzen we u naar het soloprogramma « Solistima » van Françoise Vanhecke dat in diverse culturele centra is te zien (voor info: 056/71.23.09). Voor de rest van dit programma staat Françoise immers we helemaal zelf in. Zij begeleidt zichzelf aan de piano of het harmonium, maar ook de viool en het slagwerk kennen voor haar geen geheimen.
Daarnaast is Françoise Vanhecke een graag geziene gaste op diverse happenings met een act die eigenlijk telkens een variatie is op de body builder-performance. Zo trachtte ze tijdens de opening van het Victoriafestival in het Nieuwpoorttheater de aandacht van een pizzaverkoper te trekken, tot ze er uiteindelijk in slaagt hem « O sole mio » te doen meezingen. En in de hallen van Kortrijk was het dan weer een zwarte danser die haar op een Felliniaanse wijze de kleren van het lijf scheurt. Kortom, een aparte dame, deze Françoise Vanhecke, die zichzelf een vrouwelijke « Dr.Jekyll & Mr.Hyde » noemt.

Referentie
Ronny De Schepper, Duet voor sopraan en body builder, Het Laatste Nieuws 2 december 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.