De Oost-Vlaamse veldrijder Albert (Berten) Van Damme viert vandaag zijn tachtigste verjaardag (foto Erik Westerlinck).

Berten van Damme was één van de beste naoorlogse veldrijders. Hij won 109 individuele wedstrijden en won tussen 1963 en 1973, zesmaal het Belgisch kampioenschap veldrijden, tijdens een loopbaan die liep van 1959 tot 1978.
Hij was actief in de periode van de gebroeders Eric en Roger De Vlaeminck. Die onderlinge strijd verdeelde sportminnend Vlaanderen dikwijls in twee kampen. Twee strijdende familieduo’s tegen elkaar, want zijn broer Daniël Van Damme was eveneens veldrijder. Albert Van Damme had niet het zuivere talent van Erik De Vlaeminck, maar wist zich door zijn tomeloze inzet en karakter te onderscheiden. Zijn bijnaam was dan ook de ‘Leeuw van Laarne’.
Berten Van Dammes belangrijkste zege was in 1974, toen hij wereldkampioen veldrijden werd in het Spaanse Vera de Bidasoa. In 1970 en in 1971 stond hij op plaats twee op het erepodium bij dit kampioenschap. In oktober 2011 werd in zijn geboortedorp Laarne de eerste editie van de GP Albert Van Damme gereden, gewonnen door Sven Nys. Tevens werd het boek ‘Albert Van Damme – de Leeuw van Laarne’ van auteur Stefaan Van Laere (Bola Editions) voorgesteld. (Wikipedia)

Een gedachte over “Albert Van Damme wordt tachtig…

  1. Albert Van Damme won in totaal 419 wedstrijden!!! waarschijnlijk is hij hiermee de absolute recordhouder?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.