Op 28 december 2020 wordt Frans Budé 75 jaar (foto Riet Budé-Dolders via Wikipedia). Bij deze gelegenheid verschijnt de dichtbundel Het schikken van de dingen : zestien Soutines. Elk gedicht beschrijft een schilderij van Chaïm Soutine en handelt over elk van ons. Het laatste gedicht, ‘Denkend aan Soutine’, is een mijmering over het leven, ‘Het gevoel van stilte / en afronding, behoefte om het leven te doorgronden, al wat ons / tegemoetkomt en verdwijnt – alleen zichzelf behoort.’

De poëziebundel is een uitgave van Druksel. Honderd genummerde exemplaren zijn bestemd voor de verkoop, 26 geletterde gereserveerd voor de uitgeverij, alle boeken werden door de auteur gesigneerd. 48 pagina’s, recto gedrukt, twee kleuren, 16 op 21,5 cm. Het boek kost 20 euro (dit is zonder verzendingskosten).

Franciscus Hyacinthus Gerardus Antonius (Frans) Budé (Maastricht28 december 1945) debuteerde op drieëntwintigjarige leeftijd met gedichten in Elseviers Weekblad. Zijn debuutbundel Vlammend marmer verscheen pas jaren later, in 1984, bij het gerenommeerde uitgevershuis Meulenhoff, waaraan hij tot op de dag van vandaag verbonden is.

Van Budé verschenen tot nu toe dertien dichtbundels, een novelle, een boek met beschouwend proza en een bundeling prozastukken die ook als een vermomde autobiografie zijn te lezen: De dagen. Zijn werk is te plaatsen in de traditie die in Nederland wordt vertegenwoordigd door dichters als Gerrit Kouwenaar en H.C. ten Berge: oeuvrebouwers die een grote nadruk leggen op het ‘talige’ karakter van hun dichtwerk.

Budés grote belangstelling voor beeldende kunst is terug te vinden in zijn poëzie (hij schreef veel gedichten bij beeldend werk) en in de talrijke teksten die hij bijdroeg aan catalogi van beeldend kunstenaars. Een deel daarvan werd gebundeld in Het perfecte licht.

Componisten als Rick Debie, Egbert Derix, Margriet Ehlen, Jean Lambrechts, Hans Leenders, Hardy Mertens, Anne Parlevliet, Jesse Passenier, John Slangen, André Stolwijk en Robert Weirauch hebben een of meer gedichten van Budé op muziek gezet. Liedteksten werden gezongen door bas-bariton Huub Claessens, de sopranen Claudia Couwenbergh, Eléonore Marmeuse, Fenna Ograjensek, Rianne Wilbers en zanger/acteur Matthias Quadekker. Daarnaast zijn er gedichten van hem vertaald in het Frans, Fries, Duits, Engels, Spaans, Pools, Chinees, Indonesisch en Zuid-Afrikaans. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.