In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

De ondertitel van het boek “Darwins moordbekentenis” luidt: ‘De ontwikkeling van het denken van Charles Darwin’. De auteur is Johan Braeckman, professor Wijsbegeerte aan de UGent. Wie Charles Darwin zegt, zegt ook ‘de evolutietheorie’ en ook biologie. Op het eerste gezicht is het misschien bevreemdend dat uitgerekend een filosoof een boek over de beroemdste wetenschapper uit de biologie schrijft. Maar Braeckman is niet de enige filosoof die zich met de evolutietheorie bezig houdt. Dat komt omdat de evolutietheorie van Darwin ook filosofische implicaties heeft, met name over de plaats van de mens in de natuur en dus is er een relevantie voor ons mensbeeld. Uiteindelijk heeft de evolutietheorie ook implicaties voor een reeks menswetenschappen (psychologie, sociologie…). In de eerste plaats is dit boek een interessante introductie in het denken van Darwin, over mens en natuur. En dus ook een kennismaking met de evolutietheorie, met natuurlijke en seksuele selectie. Centraal staat dus Darwins boek ‘Over het ontstaan van soorten’ uit 1859, maar Braeckman schetst ook nauwgezet de lange aanloop daar naartoe, evenals de confrontatie met andere wetenschappers in die tijd die eigen visies hadden op de biologie of de natuurlijke evolutie. Dit boek van Braeckman toont aan dat filosofie niet ‘in het ijle’ hoeft bedreven te worden. Interessante lectuur!

Citaat : Eindelijk breken lichtstralen door & ik ben er vrijwel van overtuigd (nogal tegenovergesteld aan de mening waarvan ik vertrok) dat soorten niet (het is als het bekennen van een moord) onveranderlijk zijn. (Charles Darwin in een brief van 11 januari 1844)

Fons Mariën, 27/07/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.