In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

Griet Vandermassen is filosofe aan de faculteit wijsbegeerte van UGent. Zij doet onderzoek naar het conflict tussen feminisme en darwinisme. Het boek “Darwin voor dames – Over feminisme en evolutietheorie” is een vertaling van haar oorspronkelijk Engelstalig werk hierover. Het gaat inderdaad om een conflict, want sinds ‘La deuxième sexe’ van Simone De Beauvoir (1949) geldt als feministische stelling dat meisjes vrouwen worden door de opvoeding, niet door de biologische afkomst. Het gaat om de sociaal-constructivistische these die in conflict is met de biologische wetenschappen die zich ontwikkelden sinds de evolutieleer van Charles Darwin. Of anders gezegd, het gaat om de oppositie tussen ‘nature’ en ‘nurture’ zoals dat in het Engelse jargon heet. Vandermassen bespreekt vele aspecten van dit conflict en gaat in detail in op de verschillende wetenschappen die hiermee te maken hebben, zoals antropologie, primatologie, ethologie, evolutiebiologie, evolutiepsychologie… Zij behandelt talrijke kritieken vanuit feministische hoek op de (vroegere) gevestigde onderzoeken door mannelijke wetenschappers, kritiek die er inderdaad in geslaagd is de ‘vrouwelijke’ kant van het onderzoek naar diergedrag te belichten. En dat precies door bijdragen van vrouwelijke wetenschappers, b.v. in de primatologie. Maar die anderzijds er niet in slagen de fundamentele biologische kennis te weerleggen. Vandermassen wil feministen wakker maken voor wetenschappelijke kennis op het vlak van de biologie die niet te ontkennen valt. Zodus wil ze komen tot een ‘darwinistisch feminisme’. Het moge duidelijk zijn dat dit boek allesbehalve een introductie in de evolutieleer van Darwin is, maar een moeilijk te lezen wetenschappelijk werk dat van de lezer-leek (zoals ik) veel concentratie en doorzettingsvermogen vergt. Ik kan het vooral vrouwelijke lezers met interesse in feminisme aanraden,  maar weet waaraan je begint!

Fons Mariën, 14/06/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.