In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

Darkness at Noon van Arthur Koestler uit 1940 las ik eerst in 1985 en heb ik nu herlezen. Arthur Koestler werd geboren in Boedapest en was eerst actief als journalist voor de Duitse pers. Hij werd in 1931 lid van de Duitse communistische partij, maar raakte gedegouteerd na de Stalin-processen en verliet de partij in 1938. Hij was dus goed vertrouwd met het marxistische gedachtegoed. ‘Darkness at Noon’ is een afrekening met het communisme, een felle aanklacht tegen de gevaren van dogmatisch denken gecombineerd met een ongezonde concentratie van macht. Het speelt zich af in de Sovjet-Unie en handelt over ene Rubashov, een Bolsjevist die in de gevangenis beland is en beschuldigd wordt van contrarevolutionaire activiteiten. Het boek speelt zich grotendeels af in de gevangenis en kan je dus geen opwekkende lectuur noemen. Koestlers boek is enerzijds fictie maar anderzijds toch gebaseerd op de werkelijkheid, met name op de beruchte Moskou-processen onder Stalin uit de jaren dertig tegen oud-medestanders van de Oktoberrevolutie. Het boek is een klassieker, als afrekening met het communisme.

Fons Mariën, 31/10/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.