Het is vandaag al 35 jaar geleden dat Geert Vandewalle overleden is tijdens een voetbalwedstrijd met andere wielrenners. Hij stierf – zoals zovele wielrenners – aan een hartfalen. (Foto’s de Wielersite)

Hij reed op dat moment bij de ploeg Isoglass van Luc Landuyt nadat hij de vorige twee jaren bij de Lotto-ploeg was gedebuteerd. Bij de profs stond zijn teller toen nog op nul, wat toch een beetje een tegenvaller was, nadat hij via de grote poort was binnen gekomen toen hij in 1985 Belgisch kampioen bij de amateurs was geworden en in het wereldkampioenschap van die categorie dat jaar zevende was geworden, enkel voorafgegaan door de Pool Lech Piasecki, de Deen Johnny Weltz, zijn ploegmaat Frank Van De Vijver (die ook niet echt zou doorbreken bij de profs), een andere Deen Brian Holm Sørensen, de Italiaan Maurizio Fondriest en de Ier Paul Kimmage.

Ronny De Schepper

5 gedachtes over “Geert Vandewalle (1964-1988)

 1. Je schrijft: “Hij stierf – zoals zovele wielrenners – aan een hartfalen.” In zijn boek “Wie gelooft die renners nog” somt Hans Vandeweghe de renners op die stierven aan hartfalen. Hij begint met Tom Simpson (1967). Tussen 1970 et 2009 24 renners gestorven met hartproblemen: 27 Belgen, 12 Nederlanders, 4 Italianen, 3 Fransen, 2 Britten, telkens een van 6 andere landen.
  In Duitsland tussen 1981 en 1994 meer dan 2.000 sportmensen door hartproblemen tijdens de inspanning: 628 voetballers, 151 tennissers, 124 renners.
  Connie Meijer (Nederland), dood 17.8.1988, 25 jaar oude. hersenschudding en hartfalen. Was gaan trainen met 42°C koorts.
  Er zijn nog wel andere feiten te vermelden.
  Frederik Nolf (Belgische renner), dood in zijn bed in 2009. Uitzonderlijk volgens de cardiologen.
  Het is een beetje een kriskras-opsomming die ik geef, dit aan het hand van de gegevens die Vandeweghe omschrijft, en ik geef ook niet alle gevallen uit het boek.
  Vandewalle was inderdaad niet de enige renner – lees ook Belgische wielrenner – die stierf aan hartfalen. De auteur schreef een zeer interessant boek, maar niet alle voorbeelden die hij citeert zijn op dezelfde manier qua details omschreven. Daar kan hij ook niet aan doen omdat allicht niet alle sterfgevallen even duidelijk worden omschreven in zijn bronnen, vermoed ik. Hij is ook geen arts.
  In elk geval sterven ook andere sporters aan hartfalen.
  En niet te vergeten: ook niet-sporters sterven aan hartfalen.
  In het geval van Vandewalle: hij stierf tijdens het voetballen. Als men dit een beetje een draai geeft, zou men kunnen stellen dat hij als voetballer is gestorven.
  Kwestie van feiten te hanteren, denk ik.

  Like

  1. “In Duitsland tussen 1981 en 1994 meer dan 2.000 sportmensen door hartproblemen tijdens de inspanning: 628 voetballers, 151 tennissers, 124 renners.” Deze zin komt letterlijk van mijn blog (zie bij Jean-Claude Misac). Wellicht heeft Hans Vandeweghe hem dààr gehaald. Kwestie van feiten te hanteren, denk ik.

   Like

   1. Bedankt voor jouw reactie. Blijkbaar zoek je de polemiek op, maar ik vraag mij af op welk punt precies. Ik begrijp dat je stelt dat Hans Vandeweghe de gegevens die je tussen aanhalingstekens plaats, ontleende aan jouw blog. Van mijn kant had ik deze passage samengevat in mijn reactie. Ben ik zover mee? Geen probleem tot hier dan? Anders zou ik mij afvragen waar je naartoe wil. Akkoord?

    Like

 2. Zoals gewoonlijk draai je de dingen om. Ik had integendeel de indruk dat jij de polemiek zocht. Ik wist ook al onmiddellijk dat iets letterlijk van mijn blog kwam, maar ik dacht het eerst zo te laten. Maar vandaag kwam ik dat citaat tegen en dus… Luister, jij bent het zelf geweest die me heeft gesignaleerd dat Vandeweghe in zijn boek met lof over mijn blog sprak en je hebt me nadien het boek uitgeleend. Waarvoor nogmaals dank. Laten we het daarbij houden, o.k.?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.