Het zal morgen zeventig jaar geleden zijn dat veelschrijfster Hedwig Courths-Mahler is gestorven.

Hedwig Courths-Mahler werd als Ernestine Mahler (Hedwig is afkomstig van een circusmeisje, Fritz Courths was haar man, zie foto) geboren als buitenechtelijk kind van marketentster Henriette Mahler en binnenschipper Ernst Schmidt. Haar vader stierf nog voor haar geboorte en Hedwig groeide bij een pleeggezin op. Zij verliet op jonge leeftijd de school om geld te gaan verdienen.

In Leipzig werd ze gezelschapsdame van een oude dame, die ze ook moest voorlezen. Daarbij ontdekte ze het plezier in schrijven. Op zeventienjarige leeftijd schreef zij haar eerste vertelling Wo die Heide blüht, deze werd in een plaatselijke krant gepubliceerd. In Halle (Saksen-Anhalt) werkte zij daarna als verkoopster.

In 1889 trouwde zij in Leipzig met kunstschilder en decorateur Fritz Courths en kreeg twee dochters, Friede Birkner en Margarete Elzer, die beiden op volwassen leeftijd ook schrijfster werden. Pas in 1904 verscheen in het Chemnitzer Tageblatt als feuilleton haar eerste roman Licht und Schatten.

Alhoewel zij een vooraanstaand lid van de Reichskulturkammer was, kreeg ze onder het fascisme toch last met Goebbels. Haar helden moesten lid zijn van de SA of de SS, vond hij, en de slechten moesten joden zijn. Courths-Mahler weigerde echter haar stramien te veranderen (haar verhalen spelen zich steevast rond 1900 af) en in 1942 kwam haar dochter Friede Birkner zelfs in de gevangenis terecht op grond van het Heimtückegesetz (achterbakse aanvallen op de staat).

Courths-Mahlers romans moeten tot de “verstrooiingslectuur” worden gerekend, door sommige critici smalend “keukenmeidenromannetjes” genoemd. Haar werken behandelen steeds dezelfde cliché-achtige thema’s: mensen die sociaal achteruitgesteld zijn, bijvoorbeeld door onterving, maar vaak wel nog contacten onderhouden met mensen uit een hogere stand, zoals de adel, overwinnen deze standsverschillen door de liefde. De hoofdpersonen moeten tegen intriges opboksen, maar komen uiteindelijk tot elkaar en verkrijgen rijkdom, geluk en aanzien. Ondanks de naar moderne inzichten conservatieve opvattingen over mannelijke en vrouwelijke rolpatronen worden deze boeken nog steeds graag door een brede kring vooral vrouwelijke fans gelezen. In totaal schreef zij ruim 200 romans met een totale oplage van ongeveer veertig miljoen stuks. (Wikipedia)

3 gedachtes over “Hedwig Courths-Mahler (1867-1950)

 1. Geachte,

  Verkoop je de boeken of hou je ze?
  Mijn grootmoeder is er ook zot van en ik probeer haar collectie te vervolledigen zodat ze nog wat kan lezen.
  Er zijn een aantal titels die ik nog zoek.

  Mvg
  Tamara.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.