In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

Bonita Avenue van Peter Buwalda is en kanjer van meer dan 500 blz., met vele personages en nevenpersonages en verschillende verhaallijnen. Centraal staat Siem Sigerius, ex-judoka, briljant wiskundige en rector van een universiteit. Hij ontdekt dat zijn stiefdochter Joni en haar vriend Aaron een handeltje drijven dat het daglicht niet mag zien. Bovendien komt Wilbert, zijn criminele zoon uit een eerste huwelijk, vrij uit de gevangenis. Twee zaken die roet in het eten kunnen gooien wanneer hij op het punt staat om tot minister van onderwijs benoemd te worden.

Deze complexe roman speelt zich onder meer af in Enschede ten tijde van het dramatische ongeval met de ontploffing van een vuurwerkfabriek. Maar er wordt vaak heen en weer in de tijd en in de ruimte gereisd (zo speelt het boek zich voor een deel ook af in de VS, jaren na de dramatische gebeurtenissen in 2000) en wordt ook teruggegrepen naar Joni’s jaren toen ze met het gezin Sigerius gelukkig waren op Bonita Avenue nabij Los Angeles.

Een complex boek dus, met verschillende verhaallijnen, waarvan sommige toch onwaarschijnlijk worden. Het boek eindigt in regelrechte gruwel. In elk geval een sterk debuut van Peter Buwalda. 

Fons Mariën, 17/05/2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.