Charles De Coster is vooral bekend om zijn « Tyl Ulenspiegel ». Dat boek is echter niet uit de lucht komen vallen. Deze zoon van een Vlaamse vader en een Waalse moeder was al 28 jaar en zes jaar free-lance auteur als hij nog altijd aan de kost diende te komen met kleine stukjes voor een lokale krant. Toen zijn opdrachtgever hem naar het bedevaartsoord Hakendover stuurde, was deze vrijmetselaar geenszins enthousiast.

Daar vertelde men hem echter het verhaal dat de kerk nog gebouwd was door Christus himself, bijgestaan door drie frisse meiden, Blanche, Claire en Candide. Dit vond Charles zo leuk dat hij er een kortverhaal over schreef, dat zijn eerste stap naar de roem zou worden. Hij bundelde het verhaal in « Légendes Flamandes » samen met andere Vlaamse legenden, zoals die over Heer Halewijn, Smedse Smee en « Les frères de la bonne trogne ».
Dit laatste verhaal wordt nu als « De broeders van contentement » tot en met 25 november, om 20 u., gebracht in de Arcazolder door Bob De Moor, de specialist van dergelijke monologen. Hij is dan ook van plan om in een vertaling van Filip Vanluchene en een productie van Theater De Korre later ook de andere verhalen van De Coster te brengen. Reservaties: 09/225.18.60.

Referentie
Ronny De Schepper, Bob De Moor vertelt Vlaamse legende, Het Laatste Nieuws 24 november 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.