Blijkbaar was ikzelf niet aanwezig bij de opening van de Backstage, want ik zat die avond bij toneelgezelschap La Barraca.

Het tweede seizoen startte daar met “En…/Of…” van Judith Herzberg, geregisseerd door Jan Van Dyk. Net als zijn collega Winnie Enghien wilde Van Dyk opnieuw een poging doen om een geforceerde tekstzegging te vermijden. Maar in plaats van de meer ingetogen speelstijl die Enghien zijn mensen oplegde, opteerde Van Dyk integendeel voor een karikaturale benadering. De tekst die aan de basis van de voorstelling lag, sloot deze interpretatie inderdaad reeds in zich. Soms waanden we ons immers in een absurd theaterstuk. Maar dan wel een van het goedkope soort. Inclusief doorzichtige truuks waarvan je onvermijdelijk denkt: dat kan ik ook. Door de karikaturale aanpak werd de onderliggende bedoeling (een analyse van een driehoeksverhouding) nog meer in de verdrukking gebracht en alweer lag de verveling dus op de loer. Is het dan toch volop kommer en kwel? Welnee, men kan nu blijkbaar over betere acteurs beschikken: zowel Marnix Van Hamme als Patrice Hugaert en Cecile Beeusaert leverden immers aanvaardbare prestaties. Enkel Griet Deroo in een zwijgende rol herinnerde ons er even aan dat ook op dit vlak nog tal van gevaren op de loer liggen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.