In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

De historicus Rolf Falter begint zijn boek “België: een geschiedenis zonder land” bij de verovering van Gallië door Julius Caesar. Hij neemt dus een lange aanloop om de geschiedenis van onze streken (het graafschap Vlaanderen, het hertogdom Brabant etc., de Nederlanden…)  uitvoerig te vertellen voor er van België in 1830 effectief sprake is. Het is een geschiedenis die complex is, veel oorlogen omvat en verbonden is met de geschiedenis van Frankrijk, Spanje, Bourgondië, Oostenrijk, Nederland. Zijn verhaal is dus ingebed in een veel ruimer verhaal van een groot stuk van de West-Europese geschiedenis. Met België in de strikte zin begint hij pas vrij laat in zijn verhaal. De 20ste eeuw en vooral de periode na WOII wordt in grove borstelstreken geschetst en als lezer krijg je de indruk dat er hier en daar wel wat hiaten zijn. Af en toe springt Falter ook heen en weer in de chronologie en dat maakt de lezer het niet makkelijk. Toch is het boek zeer lezenswaard en een must voor wie meer wil weten over de bewogen geschiedenis van onze streken.

Fons Mariën, 08/02/2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.