Morgen zal het 65 jaar geleden zijn dat bovenstaande foto werd genomen. We herkennen v.l.n.r. “kolonel” Tom Parker, moeder Gladys Presley, Elvis zelf, vader Vernon, Coleman Tily van RCA-records en Bob Neal van de Sun Studios uit Memphis.

Morgen is het inderdaad 65 jaar geleden dat Dries Van Kuijk, een Hollander die tot dan toe aan de kost kwam met “dansende kiekens” (*), zich opwerpt als manager Tom Parker en dat hij Elvis verkoopt aan de multi­national RCA-Victor met als merkwaardig onderdeel van het contract dat Elvis royalties zou ontvangen voor elke plaat waarop zijn naam stond (eigenlijk is Parker op die manier de uitvinder van het “uitvoerdersrecht”). Still, RCA Records made its best investment paying $35,000 to Sun Records for Elvis Presley’s contract. Anderzijds heeft Sam Phillips (1923-2003) van Sun Records altijd ontkend dat hij zou “gerold” geweest zijn. Voor het bedrag dat men hem aanbood, had hij namelijk een totaal nieuwe studio kunnen inrichten, maar hij verkoos te investeren in de nieuwe Holiday Inn-keten, wat hem wellicht geen windeieren heeft gelegd. Trouwens, wat later zou volgen, kon eigenlijk niemand voorzien en zou zonder de steun van een multinational ook niet mogelijk geweest zijn.
En wat volgde dat was in eerste instantie “Heartbreak Hotel”. Of zoals Cliff Richard in Humo het stelt: “Alles is bij mij begonnen toen ik voor ’t eerst Heartbreak Hotel van Elvis Presley hoorde. Die holle, kale, eenzame klank die in die plaat zat ontroerde mij zo dat ik me nu nog altijd dat moment precies kan voorstellen. Ik stond als geslagen naar de radio te staren, en ik wist dat ik nooit tevoren zoiets gehoord had, omdat dat niet kon, omdat nog nooit iemand zó gezongen had. Zo juist, zo raak en zo precies wetend waar het om ging.”

Ronny De Schepper

(*) In werkelijkheid zette hij de kippen op een gloeiend hete plaat: waar is Michel Van Den Bossche als je hem nodig hebt?!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.