Vandaag is het 25 jaar geleden dat de Russische kunstschaatser Sergei Grinkov in Lake Placid overlijdt aan een hartaanval, terwijl hij aan het trainen is met zijn partner (zowel op het ijs als in het gewone leven) Jekaterina Gordejeva.

Sergei Grinkov begon met kunstrijden toen hij 5 jaar oud was. Toen bleek dat hij talent had werd hij zoals dat gebruikelijk was in de toenmalige Sovjet-Unie naar een speciale school toe gezonden, waar hij zich 100% op zijn sportloopbaan kon concentreren. Toen Grinkov 14 jaar oud was werd hij als paarrijder gekoppeld aan Jekaterina Gordejeva. Vier jaar later werden ze samen wereldkampioen junioren 1985 in Colorado Springs. Het jaar daaropvolgend braken ze al door tot de internationale wereldtop en wonnen ze zelfs meteen de wereldtitel en deden dat in 1987 nog eens over.

In het Olympisch jaar 1988 gingen ze dan ook als de grote favorieten naar de Olympische Winterspelen 1988. Ze maakten de favorietenrol waar en wonnen opnieuw de gouden medaille. Een maand later tijdens het WK moesten ze echter genoegen nemen met de zilveren medaille. In 1989 en 1990 waren ze echter wederom de besten van de wereld en werden de derde en vierde wereldtitel behaald.

In de herfst van 1990 besloten ze professional te worden. Meteen in 1991 wonnen ze ook daar de wereldtitel. Ook het jaar daaropvolgend in 1992 en twee jaar daarna in 1994 werden ze wereldkampioen bij de professionals. Gordejeva en Grinkov wonnen in die tijd ieder toernooi waaraan ze deelnamen. In de 31 toernooien waar ze bij de senioren en de professionals aan meededen werden ze 24 maal winnaar van het toernooi. Na hun eerste gouden medaille op het WK 1986 eindigden ze in geen enkele wedstrijd lager dan de tweede plaats. Alleen tijdens het EK in 1987 werden ze gediskwalificeerd vanwege een fout aan Sergei’s schaats.

In april 1991 trouwden ze. Op 11 september 1992 verwelkomden ze hun dochter Daria. Kort na de geboorte van Daria betrad het koppel weer het ijs met de reeds besproken wereldtitel bij de professionals in 1994 als gevolg. Tevens deden ze mee aan de Olympische Winterspelen 1994 in Lillehammer. In de Noorse Spelen behaalden ze hun tweede Olympische gouden medaille.

Direct na de Olympische Spelen keerden ze terug naar de Verenigde Staten om hun professionele tour voort te zetten, waar ze als hoofdact het seizoen 1994/1995 aanzicht gaven tijdens de show “Stars on Ice”. Ook in het daaropvolgende seizoen zouden ze aan deze show deelnemen. Echter tijdens de voorbereidingen op die tour kreeg Sergei Grinkov een zware hartaanval en overleed hij.

In februari 1996 schaatste Gordejeva een show om haar man te eren genaamd “Celebration of a Life”. Later schreef ze een boek over haar successen met haar man getiteld “My Sergei: A Love Story”. Later werd dit boek verfilmd en tevens op DVD uitgebracht in Amerika. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.