Het zal morgen ook al vijftien jaar geleden zijn dat de Amerikaanse keyboardspeler Billy Preston in coma is geraakt als gevolg van een ademstilstand na een mislukte behandeling aan pericarditis (ontsteking van het hartzakje). Hij zal pas meer dan een half jaar later overlijden.

William Everett Preston werd geboren in Houston (Texas) en werkte onder meer samen met artiesten als The Beatles (*), The Rolling Stones, Aretha Franklin, Quincy Jones, Sly Stone, Red Hot Chili Peppers, Eric Clapton en JJ Cale. Als solo-artiest won hij een Grammy Award voor beste instrumentale nummer voor “Outta Space” in 1973, het jaar waarin hij een Nummer 1-hit in de Billboard Hot 100 scoorde (met “Will it go round in circles”), in 1974 herhaald met “Nothing from nothing”. Hij was als componist onder meer verantwoordelijk voor de hits “With You I’m Born Again” en “You Are So Beautiful” (een hit in de uitvoering van Joe Cocker). Op het album “Late At Night” werkte hij samen met zangeres Syreeta Wright. Hij was toen overgestapt van A&M Records naar het platenlabel Motown.
In de jaren tachtig en negentig ging zijn persoonlijk leven door een diep dal. Nadat hij zijn huis in Los Angeles in brand had gestoken, werd hij veroordeeld voor verzekeringsfraude. In 1991 werd hij gearresteerd na een gewelddadige aanval op een minderjarige prostitué in travestie, toen hij achter diens ware leeftijd en sekse was gekomen. Bovendien bleek hij cocaïne te hebben gebruikt. Hij werd veroordeeld tot negen maanden in een afkickkliniek en drie maanden huisarrest.
Daardoor kon hij niet ingaan op een uitnodiging van Levon Helm en Rick Danko om toe te treden tot de heropgerichte versie van The Band. Wel ging hij rond deze periode op tournee met Ringo Starr en Eric Clapton. Hij kwam zijn problemen uiteindelijk te boven, maar het had wel zijn gezondheid ondermijnd. Als gevolg van jarenlang overmatig alcohol- en drugsgebruik leed hij aan een nierziekte en moest na een mislukte niertransplantantie in 2002 driemaal per week gedialyseerd worden. In 2004 nam hij met Steve Winwood toch deel aan de Europese tournee van The Funk Brothers, de vroegere sessiemuzikanten van Motown.
Billy Preston overleed op 6 juni 2006, nadat hij al vanaf 21 november 2005 in coma had gelegen als gevolg van een ademstilstand na een mislukte behandeling aan pericarditis (ontsteking van het hartzakje). Hij is begraven op de Inglewood Park Cemetery in Los Angeles. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

(*) Volgens Paul McCartney kenden The Beatles Billy Preston al uit hun Hamburg-tijd toen Preston als zestienjarige deel uitmaakte van de begeleidingsgroep van Little Richard. Aangezien Little Richard zelf piano speelde, neem ik dan aan dat Billy orgel speelde?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.