In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

Luc Ferry (foto MEDEF via Wikipedia) is een Franse filosoof en professor aan de universiteit van Parijs. Beginnen met filosofie is de vertaling van Apprendre à vivre. De Nederlandse titel geeft iets beter weer dan de Franse wat het boek inhoudt, alhoewel geen van beide vlaggen de landing volledig dekken. Dit boek is een soort inleiding in de filosofie zonder een beknopte geschiedenis van de filosofie te willen zijn. Luc Ferry probeert in een verstaanbare taal een soort reis te maken doorheen de filosofie van de antieken tot de huidige tijd. Hij vertrekt daarbij van een centraal thema, nl. dat de filosofie een antwoord wil zijn op de (angst voor) de eindigheid van het leven van de mens. Hij onderzoekt de verschillende antwoorden in de loop van het denken, en besteedt daarbij vooral aandacht aan een aantal hoogtepunten of keerpunten in het denken. Ook de heilsleer van het christendom komt aan bod, ondanks het feit dat dit geen filosofie is (maar gebruik maakte van de antieke filosofen). Ondanks zijn oprechte poging om leesbaar te zijn voor beginners, blijft dit boek bij momenten toch erg moeilijk om te volgen. Interessant dus, maar niet altijd even makkelijk.

Fons Mariën, 03/06/2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.