Op 19 november 1990 zag ik in het Gentse Nieuwpoorttheater “Bedrog” (Betrayal, 1978) van Harold Pinter in een regie van Craig Weston (foto Norbert Maes) door Theater Malpertuis. Het was zijn eerste regie voor het woordtheater, van vorming is hij immers mime, nl. uit de school van Jacques Lecoq in Parijs. Het decor was van Jacky Berwouts.

De voorstelling begint met scherven en eindigt met het bouwen van een toren met glazen… (aangezien het een flashback is). Met Ingrid De Vos (Emma), Warre Borgmans (Robert), Dirk Buyse (Jerry) en Geert De Smet (een bijrol die wordt uitgesmeerd over de hele voorstelling als een komisch interludium om de flashbacks aan te kondigen).
Anderhalf jaar nadat hun verhouding, die ruim zeven jaar heeft geduurd, is verbroken, ontmoeten Emma en Jerry elkaar weer. Als vanzelf komen de herinneringen boven. In een aantal flashbacks, die ons steeds dichter bij het begin brengen, zien we hoe het allemaal is verlopen. In de gesprekken ontmoeten we ook Robert, de man van Emma en vriend van Jerry. In vrijwel elke scène worden we geconfronteerd met een of andere vorm van bedrog, soms heel openlijk, soms heel subtiel. Afhankelijk vanuit welk gezichtspunt men het bekijkt, zal blijken dat elk van de personages om de beurt bedrieger of bedrogene is. De vertaling was van Frans Redant.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.