One Flew Over the Cuckoo’s Nest is een film, geregisseerd door Miloš Forman. De film werd genomineerd voor negen Oscars, waarvan het die voor beste film, beste regie, beste geadapteerde verhaal, beste hoofdrolspeler (Jack Nicholson) en beste hoofdrolspeelster (Louise Fletcher) daadwerkelijk won. Daarnaast kreeg One Flew Over the Cuckoo’s Nest onder meer zes Golden Globes en zes BAFTA Awards toegekend.

Het scenario is een bewerking van de gelijknamige roman van de Amerikaanse schrijver Ken Kesey uit 1962. De toneelauteur Dale Wasserman maakte er een toneelstuk van. Naast een kritiek op de methoden in de psychiatrie in de jaren 1950, zoals elektroconvulsietherapie en lobotomie, zit er in het boek nog een extra maatschappijkritische laag over de behandeling van Indianen in Amerika. Bovendien worden behandelingen, ook bij degenen die vrijwillig in de kliniek verblijven, onder dwang opgelegd en komt er geregeld bruut geweld aan te pas. Patiënten wordt niet verteld welk medicijn ze krijgen en waarom, zelfs McMurphy (rol van Jack Nicholson) bij wie ze nog niet weten wat hem mankeert, moet pillen slikken (maar doet dit stiekem niet). McMurphy merkt daarbij op dat de patiënten in wezen niet gestoorder zijn dan de gemiddelde mens op straat, met andere woorden, in de meeste gevallen is internering in een inrichting niet nodig en zelfs schadelijk. Daarbij is het opvallend dat artsen en verplegend personeel grotendeels blank en de bewaarders uitsluitend zwart zijn: rassenongelijkheid was nog springlevend. Het Indiaanse personage Chief Bromden speelt in het boek een belangrijkere rol dan in de verfilming, al is de vertolking door Will Sampson toch bepaald memorabel. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.