De educatieve dienst van de BRTN en de vereniging van pianoleraars vonden terecht dat de jonge pianisten ook behoefte hadden aan piano-oefeningen die eens iets anders waren dan de composities van — met alle respect — Czerny. Daarom werd een aantal componisten aangesproken om speciaal met dat oogmerk stukken te schrijven. Die werden nu samengebracht op een CD, gespeeld door jongeren, gaande van kinderen tot werkelijk jonge vertolkers aan het begin van een loopbaan.

Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal winnaars zijn van de EPTA-wedstrijd voor vierhandige piano. Ongeveer de helft van de composities zijn dan ook geschreven voor vierhandig klavier. Daarnaast zijn er ook nog wat « semi-klassiekers » zoals de Bulgaarse dansen van Absil, de Habanera van Jan Decadt en een paar korte stukjes van Frederic Devreese.
« Riffs & cliffs » staat voor ontspanning en inspanning. « Riffs » is een term uit de jazz en nadien de rockmuziek. Dat moet de jongeren aanspreken, zoals Jan Hadermann, de componist van het openingstuk Riff study, het ook bedoelde.
Dat de meeste composities in de eerste plaats geschreven zijn voor oefeningen, betekent anderzijds niet dat het allemaal oninneembare « cliffs » zijn. Integendeel, soms zijn ze bedrieglijk eenvoudig. Het pianospelen begint immers maar nàdat men alle noten kan spelen. « De muziek zit niet in, maar tussen de noten », zoals Gustav Mahler zei. Men wil met deze composities dus ook sterk de nadruk leggen op interpretatie. Dat blijkt ook uit sommige titels: Bedenkelijke dromerij, Ballad of the lonely cat of Wandelen… Alleen Boudewijn Buckinx (rechts op bovenstaande foto) noemt zijn inzendingen gewoon Lagere graad en Middelbare graad. ’t Zou anders Buckinx niet zijn…

Referenties
« Riffs & Cliffs » — BRTN CD 9503.
Ronny De Schepper, Jonge pianisten aan het klavier, Het Laatste Nieuws 18 november 1995

Een gedachte over “25 jaar geleden: “Riffs & Cliffs”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.