Net zoals de voorgaande jaren was de Engelse sopraan Alison Pearce 25 jaar geleden te gast in de Vesaliusschool in Gent voor een benefietconcert ten voordele van het Vesalius Instituut. Meer bepaald had zij zich achter een project van het Andrologisch Centrum van het Universitair Ziekenhuis geschaard, dat wilde inspelen op de in die tijd in het nieuws gekomen afname van de mannelijke vruchtbaarheid! Andrologie is immers misschien nog niet zo bekend als gynecologie, maar dat wil daarom niet zeggen dat er geen specifieke medische mannenproblemen zouden bestaan! Over prostaatkanker b.v. had Frank Zappa u enkele jaren geleden nog kunnen vertellen. En de laatste tijd gaat er ook veel belangstelling naar het “mannelijk climacterium”, wat zowat te vergelijken is met de menopauze. Aangezien een van de symptomen verminderde potentie is, is dit onderwerp nogal taboe in mannenmiddens, terwijl er nochtans een efficiënte behandeling voor bestaat. Dit recital van Alison Pearce zal dus bijdragen tot een betere spermakwaliteit, zoniet rechtstreeks, dan toch dankzij de fondsen die hiermee worden verzameld voor wetenschappelijk onderzoek. Ook Lynn Wesenbeek doet immers haar duit in het… zakje! Zij zal het recital presenteren!

Alison Pearce has a distinguished international career as a soprano soloist in opera, oratorio and recital. She appears with the world’s leading conductors and orchestras at major venues and festivals as well as broadcasting for radio and television in many countries. A Vocal Professor at the Royal Academy of Music 1996 to 2010 and presently artistic director of European summer schools for singers in Tuscany and Burgundy, she has also given master-classes and lectures for Birkbeck College in their series in association with the Royal Opera House, and in addition, for the Research Department of the Royal Academy of Music in England, with regular invitations to visit other conservatoires around the world.

Her major operatic prima donna roles include those in Tosca, Nabucco, I Lombardi, Fidelio, Aïda, Ariadne auf Naxos, as well as Faust. She has worked for the English National Opera, at the Royal Opera Covent Garden and, for the Dublin International City of Culture celebrations she sang the title role in a production of Manon Lescaut by Puccini (directed by Stephen Daldrey), which she repeated in Israel together with the role of Amelia in Verdi’s Un Ballo in Maschera. Her career in Italy culminated in a revival of Monteverdi’s Opera Orpheo e Eurydice in which she sang Eurydice, while in the Netherlands she was particularly commended for her performance of Leila in Les Pêcheurs de Perles.

Some notable U.K. Oratorio engagements have taken Alison to the Symphony Hall, Birmingham with the English Chamber Orchestra to sing Bach’s St Matthew Passion; to the Royal Festival Hall to sing Penderecki’s Te Deum with the Bach Choir and Philharmonia Orchestra conducted by the composer; to the Barbican, Royal Albert Hall and York Minster for performances of Verdi’s Requiem; to the Three Choirs Festival at Worcester for Poulenc’s Gloria and Elgar’s The Light of Life; to Snape Maltings to sing Ethel Smyth’s Mass in D and songs by Alma Mahler; Paul Patterson’s Te Deum with the Bournemouth Symphony Orchestra in Hereford Cathedral; and the world premiere of Patterson’s Hell’s Angels with Crouch End Festival Chorus, the Brodsky Quartet, and Striking Sounds at the Barbican.

Recent celebrity recitals have taken her to the USA, Greece, the Netherlands, Norway, Italy, Germany and London in repertoire ranging from Händel through Schubert, R. Strauss, Chausson, Messiaen, Satie, Britten, Sondheim and Weill.

She has given first performances of chamber works written especially for her by Paul Patterson, Roger Beeson, Sarah Rodgers and Rhian Samuel and appeared as a guest artist with the Alberni String Quartet, Brodsky Quartet, Solaris Quartet, London Sinfonietta, London Mozart Players, English Chamber Orchestra and Amadeus Chamber Orchestra in works ranging from Finzi Dies Natalis and Britten Les Illuminations through Mozart Exultate Jubilate to Wagner Wesendonck Lieder.

www.impulse-music.co.uk/alisonpearce

Referentie
Ronny De Schepper, Concert voor vruchtbaarheid, Het Laatste Nieuws 17 november 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.