Radiocoryfee Lutgart Simoens is overleden. Ze was 92 jaar. Simoens was meer dan 40 jaar lang een van de bekendste radiostemmen van Vlaanderen. Ze zal vooral herinnerd worden als presentatrice van “Vragen staat vrij”, het verzoekprogramma dat ze bijna een kwarteeuw in goede banen leidde. Ter gelegenheid van honderd jaar radio in België werd ze als populairste radiofiguur verkozen in 2014. (VRT)

Lutgart Simoens was afkomstig van West-Vlaanderen, maar verhuisde na haar huwelijk naar Antwerpen. Nadat ze eerst een tijdje in Kortrijk en Brussel voor BRT 2 (nu Radio 2) had gewerkt, werd ze overgeplaatst naar Omroep Antwerpen. Daar zou ze veertig jaar lang de bekendste radiostem zijn.

In een interview op haar tachtigste verjaardag afgenomen door het nieuwe wondermeisje (*) Annelies Rutten in Het Nieuwsblad vertelde ze ongeveer net hetzelfde als wat ze mij twintig jaar geleden heeft verteld wat fifties-muziek betreft. Annelies heeft daar zelfs haar titel aan ontleend: “Ik hou van goede boogiewoogie”. Daarom wil ik ook nog even dat bij wijlen hilarische telefoongesprek van destijds nog eens opdiepen…
“Ik ben in ’53 bij de BRT gekomen, maar een eigen programma had ik toch pas op het einde van de jaren vijftig en Toppers voor Tieners liep eigenlijk ook maar vanaf 1960. Toch heb ik die evolutie vrij goed kunnen volgen, want wij hadden toen bij Omroep Antwerpen Reinier Van der Velde als enige producer muziek en dat was een klassiek georiënteerd musicus-componist en daarom was hij blij dat iemand van zijn omroepers zich wilde bezighouden met de lichte muziek.
Op het einde van de jaren vijftig waren nogal wat close harmony-groepen populair bij het grote publiek zoals The Mills Brothers en The Brothers Four. Niet te verwonderen dus dat men, als rond die tijd hier ook de rock’n’roll begon door te sijpelen, men daarop schold als zijnde wild, duivels, onkuis en wat weet ik allemaal. Maar ik vond dat muziek die recht uit de buik kwam en alles wat instinctief is dat spreekt mij aan, in tegenstelling tot b.v. de popmuziek van nu die ik te cerebraal vind. Chuck Berry, Carl Perkins, Little Richard en natuurlijk Elvis Presley, dat is de meest frisse muziek die er bestaat. Je voelt dat dit ergens uit het oerinstinct van de mens komt. Als ik dat in één plaat zou willen samenvatten, dan zou dat That’s alright mama van Elvis Presley kunnen zijn. Ik ben immers niet zo’n sentimentele Trees zoals men van mij denkt – het was Jos Baudewijn die mijn programma’s samenstelde en niet ikzelf – ik kies dan ook altijd voor ‘de rappe’. Of het zou echte zwarte blues moeten zijn.
Live-optredens waren er echter pas sinds de Toppers voor Tieners-tijd. Toen hadden we jaarlijks een grote show in de dierentuin en aangezien de BRT geen toegangsgeld mocht aanvaarden, ging de opbrengst integraal naar het fonds voor roofdieren: ook erg wild dus. Uiteraard waren het toen reeds vooral groepen uit de jaren zestig die optraden, maar bij de aanvang hebben we toch nog Roy Orbison, Paul Anka, Cliff Richard, Fats Domino, Freddy Quinn, Conny Froboess, Peter Krauss enz. gehad. We lieten de tieners daar zelf het decor voor ontwerpen en verder hielden we ook nog debatten met hen, enfin een beetje Vinger in de pap avant la lettre. En dat had veel succes, we legden daar zelfs speciale treinen voor in. Op dat vlak was het dan weer Tien om te zien avant la lettre.
Daarnaast hadden we ook nog een rubriek De vedette met dertig cm. Ik moet er nog mee lachen als ik eraan denk, maar dat was eigenlijk de elpee van de week. Voorts was er Geef ieder een kans, dat was een soort Ontdek de ster in het park van Schoten, waarmee we o.a. The Pebbles en Ann Christy hebben gelanceerd.”

Ronny De Schepper

(*) Een allusie op – hoe kan het ook anders – collega Lode De Pooter die destijds altijd sprak over de nieuwe “wonderknaapjes” (wondermeisjes waren er blijkbaar nog niet in die tijd) die steeds weer opdoken om dan het warm water uit te vinden. Hij had het zelfs zo ver gedreven dat hij op de Rode Vaan-redactie in de Kazernestraat er speciale kapstokken had voor voorzien: naast die van de “gevestigde waarden” als de hoofdredacteur (Piet Lampaert) en de redactiesecretaris (hijzelf) was er dus ook plaats ingeruimd voor de “wonderknaapjes”. En, jawel, mijn jas heeft daar ook nog eens heel even gehangen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.