Het is vandaag al zestig jaar geleden dat de Amerikaanse acteur Clark Gable is overleden. Misschien had u hem niet herkend, want het is nog een foto van in de tijd vóór hij zijn kenmerkend snorretje droeg. Volgens mij heeft hij dat snorretje ontleend aan zijn portrettering van Rhett Butler in “Gone with the wind”, maar helemaal zeker ben ik daar niet van. (*)

Ik heb ook nog een algemenere vraag: kent iemand nog acteurs of actrices die een uiterlijk kenmerk behielden bij alle rollen die ze speelden? Het moet dan uiteraard wel gaan om een kenmerk dat je zelf in de hand hebt. Ben Turpin en Marty Feldman bijvoorbeeld keken altijd scheel, maar dat wàs nu eenmaal zo. Nee, de enige voorbeelden die ik me – naast Clark Gable dus – nog voor de geest kan halen, zijn die van de kaalkoppen Yul Brynner en Telly Savalas. Yul Brynner was overigens (althans bij de aanvang) niet “van nature” kaal, maar hij scheerde zich kaal voor zijn rol in “The King and I” (in 1951 op het toneel en in 1956 in de film) en bleef zich daarna kaal scheren, al zette hij later voor sommige rollen een pruik op, zo zegt men, maar ofwel droeg hij in “Solomon and Sheba” (1959) een fantastische pruik ofwel had hij voor die gelegenheid toch nog eens zijn haar laten groeien, want ik vond het wel een heel “natuurlijke” haardos.
Toen ik de vraag ook op Facebook stelde, kreeg ik meteen een reactie van Patrick Wante en Geert Stadeus. Zij schoven respectievelijk de heel wat omvangrijkere snor van Groucho Marx en de typetjes van Laurel en Hardy naar voren. En inderdaad, in de “good old days” werd er vaak met typetjes gewerkt, denk ook nog maar aan Charlie Chaplin. Al dient gezegd dat deze in latere films toch soms zijn snor achterwege liet. Chaplin was dan ook zijn eigen regisseur en had bijgevolg alles in de hand. Dat geldt mijns inziens ook voor Woody Allen, wiens brilletje door Geert eveneens naar voren wordt geschoven. Nee, als we het dan toch over brilletjes hebben, dan denk ik eerder aan Harold Lloyd, alweer een typetje…

Ronny De Schepper

(*) Hier moet ik mezelf terugfluiten: in “It happened one night” van Frank Capra uit 1934 heeft Gable zijn fameuze snorretje reeds. Aan deze film zouden we trouwens ook Bugs Bunny te danken hebben. De tekenaar Friz Freleng zou de inspiratie voor zijn konijn hebben opgedaan als ze Clark Gable in deze film met zijn grote oren een wortel zagen eten. Naar verluidt zou hij ook het zinnetje “What’s up, doc?”, de catchphrase van Bugs, in de film hebben uitgesproken, maar dat is wellicht een hoax, omdat de benaming Bugs wél uit deze film afkomstig is, namelijk an imaginary character mentioned once to frighten ambetanterik Oscar Shapely named “Bugs Dooley”. En er valt nog iets vestimentairs te vertellen over deze film: “While shooting the scene where he undresses, Clark Gable had trouble removing his undershirt while keeping his humorous flow going and took too long. As a result, the undershirt was abandoned altogether. It then became cool to not wear an undershirt, which resulted in a large drop in undershirt sales around the country. Legend has it that in response, some underwear manufacturers tried to sue Columbia.” Clark Gable, when he showed up for work on the first day, reportedly said grimly, ‘Let’s get this over with.’ For his first meeting with Frank Capra he arrived drunk, rude, and angry. In spite of this inauspicious beginning, they eventually became friends. Clark Gable was loaned to this film by MGM as punishment for his affair with Joan Crawford. Columbia Pictures was indeed considered a ‘poverty row’ studio at the time of the film’s release. Both MGM and Warner Bros. would lend out temperamental actors to Columbia as a ‘humbling experience.'”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.