Frans Melckenbeeck, de gewezen profwielrenner uit het Aalsterse, viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.

53 frans melckenbeeck

Nadat Frans Melckenbeeck in 1961 ‘de koning van de amateurs’ was geworden, omdat hij 36 overwinningen had behaald in dat ene seizoen, waaronder ook de nationale titel (en een rit in de Ronde van België die in Temse arriveerde), werd hij in 1962 prof bij de Franse Mercier-ploeg van Antonin Magne, die altijd een grote inbreng van Vlamingen heeft gehad (Vic Van Schil, Frans Aerenhouts, Willy Vandenberghen, Jos Spruyt, Roger Swerts…). Frans was aalvlug, dus dat hij al onmiddellijk tweede werd in Parijs-Tours (na Jo De Roo), kon nauwelijks een verrassing worden genoemd. (Wat mij daarentegen wél verbaasde, was dat hij in het begin van dat jaar nog kampioen van België ploegkoers was geworden, samen met Romain De Loof. Frans Melckenbeeck als pistier, het was iets dat me totaal was ontgaan.)

47 frans melckenbeeck

Hetzelfde kan men zeggen toen hij in 1963 reeds de 1 mei-prijs van Schoten op zijn naam schreef of de vierde etappe Roubaix-Rouen in de Ronde van Frankrijk. Hij won dat jaar echter ook Luik-Bastenaken-Luik en dat was toch wel andere koek! Dit zou trouwens ook zijn grootste overwinning blijven, ook al kwam hij dat jaar met een tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen (achter Noël Foré) heel dicht in de buurt.
Ook 1964 was nog succesrijk met overwinningen in de Omloop Het Volk, de G.P.van Isbergues en van Fourmies, een rit in Parijs-Nice en een zesde plaats in Parijs-Roubaix (de fameuze snelle editie met Peter Post als winnaar), maar vanaf dan ging het bergaf met Frans. In 1967 stapte hij over naar de kleinere Vlaamse ploeg Pull Over Centrale (de erfgenaam van het eertijds grote Groene Leeuw) en in 1970 zou hij bij het nog kleinere Goldor terecht komen. In 1972 hield hij het voor bekeken.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.