In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

Sinds 2014 woont de Vlaamse schrijver Stefan Brijs in Andalusië, met name op het platteland  in de bergstreek La Axarquia nabij Malaga. In 2016 hield hij een soort dagboek bij, nu gepubliceerd als ‘Andalusisch logboek’. Het boek is ingedeeld in chronologische hoofdstukken, van januari tot december. Hij schrijft veel over allerhande uitstappen die hij in Andalusië maakt, naar dorpen en kerken op zoek naar bijvoorbeeld schilderijen van Zurbaran, El Greco of Goya. Hij schrijft ook over maatschappelijke kwesties, de gevolgen van de economische crisis, de politieke stilstand na enkele onbeslissende verkiezingen… Maar vooral schrijft hij veel over de natuur, over fauna en flora. Brijs is blijkbaar een vogelkenner, die talrijke vogelsoorten weet te spotten, soorten die bij ons niet (meer) voorkomen. Als leek in de vogelkennis ben ik minder geboeid door deze passages. Leuk is wel dat hij schrijft over verschillende plaatsen waar ik al geweest ben (Cadiz, Arcos de la Frontera, Malaga…), maar ook over plaatsen waar ik nog niet geweest ben (Antequera, Cabo de Gata…). Ook als relatieve kenner van deze zuiderse streek steek ik een en ander op van dit boek. Interessant zijn ook de passages over de moord op de dichter Lorca in  1936 in het plaatsje Viznar (dat Brijs bezoekt) en over het verblijf van Gerald Brenan in Yegen (waarover die de klassieker ‘South from Granada’ schreef). Verder schrijft hij uitgebreid over een nieuw archeologisch en kunsthistorisch museum in Malaga, dat ik nog niet gezien heb. Interessante lectuur dus voor Spanjeliefhebbers of voor wie naar Andalusië wil reizen.

Fons Mariën, 21/06/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.