In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

“All that man is” van David Szalay is geen roman, maar een verhalenbundel. Negen verhalen in totaal, telkens over reizigers, vakantiegangers of zakenreizen in Europa. Er zit een lijn in het boek, met name in het begin gaat het om jonge reizigers, geleidelijk aan worden de hoofdpersonen in de verhalen ouder. Het laatste verhaal gaat over een gepensioneerde in een huis in Italië. De verhalen zijn een soort ‘tranche de vie’, ze hebben niet echt een pointe. Ze gaan vaak over ontmoetingen met anderen in het buitenland, of – een enkele keer – over buitenlanders die naar Londen komen.

Soms gaat het over het al dan niet seks hebben met die andere; in andere verhalen gaat het ook over de verkoop van appartementen in het buitenland, over een journalist die voor zijn werk naar Spanje reist. De meeste hoofdpersonages zijn in enige zin ‘losers’ die er niet in slagen hun leven op de rails te krijgen of af te rekenen hebben met enig verlies (van weelde, aanzien, zelfvertrouwen…). De verhalen zijn vlot geschreven, met veel dialogen, en zijn dus vlot leesbaar. Maar uiteindelijk blijft er, naar mijn gevoel, niet veel over als je dit boek gelezen heb. Verdienstelijke lectuur, maar zeker geen ‘must’. Misschien de betere vakantielectuur.

Fons Mariën, 13/03/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.