Vijftien jaar geleden overleed deze Amerikaanse blueslegende (foto Jud McCranie via Wikipedia).

Burnside werd geïnspireerd om gitaar te spelen na het horen van de ep Boogie Chillen van John Lee Hooker. Het spelen zelf leerde hij voor het grootste deel van Fred McDowell, die in zijn buurt in de Mississippi Delta woonde. Ook zijn aangetrouwde neef Muddy Waters moet gezien worden als een van zijn inspirators.
Halverwege de jaren vijftig verliet Burnside voor een korte tijd zijn geboortestreek voor Chicago om een bewogen leven te eindigen. Zelf beweerde hij dat hij voor moord slechts tot zes maanden gevangenis veroordeeld werd omdat zijn baas hem nodig had als tractorbestuurder. Si non é vero
De eerste opname van Burnside dateert van 1969 onder productie van George Mitchell en werd uitgebracht op Mississippi Delta Blues Volume 2 van Arhoolie Records. Na nog een album met akoestische blues in dat jaar zou het tot in 1984 duren voor Burnside weer een album uitgebracht: Mississippi Hill Country Blues op Swingmaster. Diverse singles volgden, uitgebracht door David Evens op Highwater Records.
Begin jaren negentig kwam hij onder contract bij Fat Possum Records, opgericht door Living Blues-redacteur Peter Lee en Matthew Johnson om de oudere Mississippi-bluesmannen als Burnside en zijn vriend Junior Kimbrough op de plaat te zetten. Hiermee begon zijn echte bekendheid pas. Na de dood van Kimbrough stopte Burnside met het studiowerk; wel zou hij tot 2001 blijven op tournee gaan. Nadat hij in dat jaar getroffen werd door een zware hartaanval, verboden de dokters hem het gebruik van alcoholhoudende dranken, waardoor Burnside naar eigen zeggen onmogelijk verder spelen kon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.