Laurens Ten Dam (foto’s Erik Westerlinck), één der sympathiekste wielrenners van de jongste jaren, viert vandaag zijn veertigste verjaardag.

Laurens ten Dam (°13 november 1980) is geboren in Zuidwolde, een dorp vlak bij de stad Groningen. Zijn ouders bezaten een woonboot. Hij begon als amateur te koersen bij het Batavus-amateurteam, waar hij werd gecoacht door Piet Hoekstra. Nadat hij derde werd op de etappekoers van Luxemburg, maakte hij de overstap naar de amateurploeg Rabobank GS3, waarvoor hij vier jaar zou uitkomen. Omdat hij geen kans kreeg bij het profteam van Rabobank, stapte hij over naar het Bankgiroloterij-wielerteam. Na een jaar tekende hij voor Shimano – Memory Corp, om ook daar een jaar te blijven. In 2006 tekende hij een tweejarig contract bij Unibet.com. Hij boekte zijn eerste profzege in de Ronde van de Olympische Solidariteit en boekte enkele mooie resultaten in de Vierdaagse van Duinkerke (vijfde), Ronde van Duitsland (achtste) en de Route Adélie de Vitré (zevende). Dankzij deze goede prestaties keerde Ten Dam in 2008 terug naar de oude stal en tekende een contract bij Rabobank. Hij honoreerde zijn contract met een overwinning in het Critérium Internation
In 2008 reed Ten Dam voor het eerst de Tour de France, waarbij hij (als beste Nederlander) 22e werd. Een jaar later, tijdens zijn tweede Tour de France, ging Ten Dam in de negende etappe bij de afdaling van de Tourmalet hard onderuit.
Op 13 juni 2010 kwam Ten Dam opnieuw ten val in een afdaling, deze keer in de Ronde van Zwitserland. In het ziekenhuis bleek hij een hersenschudding te hebben en twee ruggenwervels en zijn linkerpols te hebben gebroken. Hierdoor miste hij de Tour de France. Hij reed wel de Ronde van Spanje. Als best geklasseerde Nederlander kwam hij tijdens de zestiende etappe op 13 september 2010 opnieuw ten val en brak dezelfde pols, met opgave tot gevolg.
Ook in de Ronde van Frankrijk van 2011 kwam Ten Dam ten val: in de 14e etappe sloeg hij over de kop in de afdaling van de Col d’Agnes: zwaar gehavend aan neus, handen en rug finishte hij net binnen de tijdslimiet.  Ondanks deze verwondingen wist hij de ronde uit te rijden.
In 2012 startte Ten Dam de Ronde van Frankrijk aanvankelijk als luxeknecht voor kopmannen Bauke Mollema en Robert Gesink. Toen zij door valpartijen geen kans meer maakten op een goede eindklassering, mocht Ten Dam voor eigen kansen rijden. Hij ging verscheidene malen mee met een ontsnapping en eindigde als 28e en alweer beste Nederlander in het eindklassement. Tijdens de Ronde van Spanje wist hij voor het eerst in zijn carrière in de top 10 van een Grote Ronde te eindigen: hij werd achtste in het eindklassement.
In juli 2013, tijdens de 100e Tour de France, stond Ten Dam met Mollema dagenlang in de top 5. Het werd de fameuze Tour van Bau en Lau, maar in de laatste week gingen ze allebei ten onder. Bauke werd toch nog zesde, maar Laurens moest zich met een dertiende plaats tevreden stellen. Hij startte ook in de Ronde van Spanje, maar ging in de tijdrit alweer onderuit en gaf een dag later op.
Een jaar later was Ten Dam na een minder voorjaar weer van de partij in de Tour. Hij had een moeizame start in de Vogezen. Vanaf de Alpen ging het steeds beter en kwam hij in de top van het klassement. Ook in de Pyreneeën hield hij zich goed staande, hij stond zelfs even boven kopman Bauke Mollema, die hem een rit later weer inhaalde. Na de Pyreneeën stond hij achtste in het klassement. In de tijdrit op de voorlaatste dag zakte hij een plaatsje in het klassement. Hij haalde ploegmakker Mollema in, maar werd gepasseerd door de Tsjech Leopold König en de Spanjaard Haimar Zubeldia. Ook in de Vuelta a España deed hij weer mee. Hij was door de Belkinformatie samen met Robert Gesink en Wilco Kelderman aangewezen om een klassement te gaan rijden, maar bij hem wilde het niet lukken en hij eindigde op een voor hem teleurstellende 44e plaats.
In 2016 reed Ten Dam voor Team Giant-Alpecin, dat een jaar later veranderde in Team Sunweb. Ten Dam reed de Ronde van Italië in 2017 in dienst van kopman Tom Dumoulin. Dumoulin won deze honderdste editie van de Ronde van Italië als eerste Nederlander. Het was voor Ten Dam zijn tweede deelname aan de Giro. Bij zijn vorige deelname in 2009 won eveneens een ploeggenoot. Dit was toen de Rus Denis Mensjov. (Wikipedia)

36 Ten Dam Laurens_bewerkt-1

Een gedachte over “Laurens Ten Dam wordt veertig…

 1. Leestip: het boek dat sportjournalist Robin van der Kloor over LtD schreef. Verschenen in november 2013 en nog steeds verrassend actueel.

  Van der Kloor volgt de sprankelende snotneus een jaar lang op de voet. Hij stelt zich, in de afterglow van de Opriaans-Texaanse bekentenissen, sceptisch op ten aanzien van dopinggebruik in de wielersport. Hij projecteert deze twijfels op de hoofdpersoon en tracht ze te toetsen.
  Ten Dam op zijn beurt geeft volledige openheid van zaken, tot de inloggegevens van zijn bloedpaspoort aan toe. En toch neemt dat niet alle twijfels volledig weg. Kan het ook niet.
  Een onoverbrugbare kloof wordt haarfijn uiteengezet: tussen een sportman die nooit en te nimmer empirisch zal kunnen bewijzen geen doping te gebruiken en het scepticisme dat daardoor (terecht?) voeding blijft houden.
  (Pogacar weet hier alles van, in die zin is de duivelse thematiek uiterst actueel).

  Dit boek is bovenal een (ogenschijnlijk?) openhartig inkijkje in het leven van een atypische topsporter, van een zeer belezen jongmens, van iemand die zichtbaar afzien tot zijn broodwinning heeft weten maken.
  Gaat dat zien, ook zeven jaren na publicatie.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.