In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

De uitgave waarin ik het boek “Ali en Nino” van Kurban Said las (Rainbow pockets, 2015) bevat een korte inleiding over dit boek en de auteur waaruit we leren dat het oorspronkelijk in het Duits werd uitgegeven in 1937 in Wenen. Kurban Said zou het pseudoniem zijn van Lev Nussimbaum (1905-1942), een jood uit Azerbeidjan. In de Engelstalige Wikipedia staat een lang artikel over dit boek, waaruit blijkt dat het auteurschap ook aan twee andere schrijvers zou kunnen toegekend worden. Er zijn boeken over geschreven en documentaires over gemaakt…

Dit boek is dus omzwachteld door mysteries. Het speelt zich voornamelijk af in Bakoe aan de Kaspische zee, beginnend net voor de Eerste Wereldoorlog (toen Azerbeidjan onder het Russisch bewind van de tsaar was). De 18-jarige moslim Ali (die van  goede komaf is) is verliefd op het christelijke meisje Nino, van adellijke afkomst. De wereldoorlog breekt uit, vrienden van Ali nemen dienst in het leger van de tsaar. Even wordt Nino geschaakt door een Armeniër, maar Ali grijpt resoluut in en doodt zijn tegenstander. Ali trouwt toch met Nino, maar ze moeten dan samen met zijn vader naar Teheran vluchten waar ze opgevangen worden door rijke familie en (de inmiddels zwangere) Nino gedwongen in een harem moet leven. Vervolgens wordt hun land heroverd door de Turken en keren ze terug naar Bakoe. Nino bloeit weer open als gastvrouw van Engelse militairen, die inmiddels de dienst uitmaken in Azerbeidjan. Ali krijgt een functie in het ministerie van buitenlandse zaken. Aan hun geluk (als jonge ouders van een meisje) komt een einde wanneer opnieuw Russische troepen het land bezetten en Ali de wapens opneemt tegen de vijand…

Dit boek leest een beetje als een ouderwetse avonturenroman en liefdeshistorie met veel wisselende kansen en veel wedervaardigheden. Boeiend omdat het zo exotisch is voor ons als West-Europese lezers die weinig vertrouwd zijn met de geschiedenis van Azerbeidjan. Met het multiculturele huwelijk (moslim met christen) als surplus.

Fons Mariën, 24/01/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.