Vandaag wordt de gewezen Italiaanse wielrenner Marcello Mugnaini tachtig jaar. En hij mag blij zijn dat hij deze verjaardag nog kan vieren!

13 juli 1967 is een datum die in iedere wielerliefhebber zijn geheugen staat gegrift, want dat is de dag dat Tom Simpson is overleden op de flanken van de Mont Ventoux. Maar juist omdat we dan allemaal aan Tom Simpson moeten denken, is een ander dopingverhaal volledig uit ons geheugen gebannen…
Voor de start van die dertiende rit van de Tour 1967, die dus over de Ventoux, stuurde het Franse ministerie van Jeugd en Sport voor het eerst dopingcontroleurs naar de karavaan. De UCI, noch de Franse wielerfederatie hielden zich immers niet met dat soort futiliteiten bezig. Een plaatselijke politiecommissaris van Marseille werd gelast om de controlerende artsen aan te stellen. Men droeg er echter wel zorg voor dat geen enkele vedette een urinestaal moest afleveren.
Na nauwelijks 14 kilometer in die rit van Marseille naar Carpentras werd het peloton in Calas opgeschrikt door een zware val, veroorzaakt door een loslopende hond. De Italiaan Marcello Mugnaini (26) werd buiten kennis met de helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar heerste paniek bij de aankomst van de coureur. De chirurg durfde immers niet ingrijpen omdat Mugnaini duidelijk tjokvol doping zat. Aangezien de dokter niet wist welke, wist hij ook niet welke anestesie hij moest toepassen. Gelukkig kon een Italiaanse radioreporter aan de finish uitkomst brengen. Hij wist wat zijn landgenoot gewoonlijk pakte voor een bergetappe en hoeveel. Dat redde het leven van de renner, die beter weg kwam dan zijn landgenoot Alessandro Fantini die na een zware val in de Ronde van Duitsland ’61 bezweek, omdat de artsen machteloos moesten blijven toezien.
Opmerkelijk is dat de Italiaanse Wikipedia weliswaar toegeeft dat deze val het quasi-einde van Mugnaini’s loopbaan inluidde, maar hier is er van doping helemaal geen sprake: “La sua carriera, piena di piazzamenti anche nelle gare in linea, si concluse praticamente al Tour de France 1967, che abbandonò alla tredicesima tappa per una rovinosa caduta che gli procurò numerose fratture. Provò ancora a correre per altri due anni senza tuttavia conseguire ulteriori risultati.”
Nochtans voorafgaand aan dit incident had Mugnaini een veelbelovend profrenner geleken. Nogmaals de Italiaanse Wiki: “Passò professionista nel 1964 e al debutto al Giro d’Italia, vinto da Jacques Anquetil, ottiene il settimo posto ed una vittoria nella tappa da Lavarone a Pedavena. L’anno seguente, il 1965, finì il Giro al quarto posto nella classifica finale. Sempre nel 1965 vinse una tappa al Tour de Suisse, la Bellinzona-Château-d’Œx di 303 chilometri, concludendo la classifica finale al terzo posto. Nel 1966 partecipò al Tour de France vincendo una tappa, la Pau-Luchon, e concludendolo al quinto posto nella graduatoria finale, primo degli italiani. Nel 1967 vinse un’altra tappa al Giro d’Italia, la Trento-Tirano.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.