In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

Hilary Mantel is bekend van haar historische romans, waarvoor ze ook al twee keer de Man Booker prize won. Haar boek Acht maanden in de Gazastraat dateert uit 1988 en is pas nu vertaald in het Nederlands. Ze vertelt hierin het (autobiografische?) verhaal van Frances die getrouwd is met Andrew. Hij is bouwkundig ingenieur en krijgt een baan bij de firma Dunsters die in Saudi-Arabië een prestigieus bouwproject hebben. Zij reist hem achterna naar Djedda, waar ze een appartement kregen in de Gazastraat. Frances en Andrew moeten zich aanpassen aan het leven in het streng islamitische Saudi-Arabië, waar de zeden en gewoonten heel verschillend zijn van de Engelse. Vooral voor Frances is het als vrouw heel confronterend , terwijl Andrew nog zijn werk heeft met de andere expats moet zij vooral thuis in het appartement leven. Ze maakt er kennis met haar buurvrouwen, een Pakistaanse en een Saudische. De vrouwen zijn heel beperkt in hun vrijheid, vooral buiten het gebouw. Hun leven lijkt samen te vatten met ‘kerk (moskee), keuken en kinderen’. Frances heeft geen kinderen, veel tijd en veel fantasie. Zo raakt ze geobsedeerd door het lege appartement boven het hare: ze hoort er geregeld geluiden van stappen en stemmen. Dit boek gaat vooreerst over de confrontatie tussen culturen (de hoofdzakelijk Engelse expats en de Saudi’s), maar er ontwikkelt zich ook een verhaallijn rond dit mysterieuze appartement, waarover eerst gefluisterd wordt dat een rijke Saudiër er zijn minnares in het geheim ontmoet. Maar naar het einde toe wordt deze verhaallijn prangender en lijkt die meer op een misdaadverhaal. Dit boek biedt de lezer een unieke inkijk (vanuit Britse hoek) in het dagelijkse leven in Saudi-Arabië (de strenge islam en haar vreemde gebruiken, de hypocrisie, hun moeilijke omgang met vreemdelingen…). Heel vlot leesbaar en boeiend zonder echt grote literatuur te zijn.

Fons Mariën, 17/08/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.