In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

‘Aan de oever’ is het laatste boek van de Spaanse auteur Rafael Chirbes, die in de voorbije zomer overleed. Het boek handelt over de crisis in Spanje (na 2008 dus) en meer bepaald in de woningbouw aan de kust.

Centraal staat de figuur Esteban, die een timmermansbedrijf heeft en al zijn geld geïnvesteerd heeft in de bouwprojecten van een aannemer. Wanneer die failliet gaat is ook Esteban failliet. Hij moet zijn schaarse werknemers ontslaan in een periode dat er ook elders geen werk te vinden is. Esteban zorgt ook zelf voor zijn bejaarde en seniele vader nadat hij zijn huishoudster Liliana ook om financiële reden moet ontslaan… Het hele boek is geschreven in de vorm van een ‘monologue intérieure’ van Esteban, soms (in cursief) onderbroken door de gedachtestromen van andere personages (meestal zijn ex-werknemers).

De toon van het boek is somber, niet alleen over de economische situatie maar ook over menselijke relaties tussen man en vader, geliefden, familie en vrienden… Ik vond het boek heel boeiend, maar de keuze voor de gedachtestroom als stijlmiddel stelde soms mijn geduld danig op de proef. Er zitten zo ook heel wat herhalingen in deze kanjer van meer dan 400 bladzijden. Toch zijn er stilistisch erg mooie passages, b.v. in de beschrijving van het moerasgebied in het achterland van het dorp waar Esteban woont en in de herinneringen aan het jagen en vissen dat hij er leerde van zijn oom.

‘Aan de oever’ wordt terecht geroemd als het beste boek over de Spaanse crisisjaren.

Fons Mariën, 06/10/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.