Romain Bardet (foto Erik Westerlinck) viert vandaag zijn dertigste verjaardag.

In 2013 debuteerde Bardet (Brioude, 9 november 1990) in de Tour. Hij werd vijftiende. In 2014 liet Bardet goede resultaten aantekenen in aanloop naar de Tour de France met een vierde plaats in de Ronde van Catalonië en een vijfde plaats in het Critérium du Dauphiné. In de Tour was Bardet samen met Jean-Christophe Péraud kopman van AG2R La Mondiale. Na lang in de top 5 te hebben gestaan eindigde Bardet uiteindelijk als zesde.
In de Tour de France van 2015 viel Bardet, na een aantal slechte dagen in de bergen, weg uit het klassement. In de achttiende etappe was hij mee in de vroege vlucht van de dag. Op de Col du Glandon demarreerde hij weg bij zijn medevluchters en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Hiermee won hij voor het eerst een Touretappe. In het klassement eindigde hij op de negende plaats. Hij werd in Parijs onderscheiden met de prijs van de Strijdlust.
Bardet was in 2016 dicht bij de eindoverwinning in het Critérium du Dauphiné. Hij kwam hier 12 seconden tekort op winnaar Chris Froome. In de Tour de France was de Franse hoop vooral gevestigd op Thibaut Pinot, maar het was Bardet die beter presteerde. Bardet, die niet goed tegen de hitte kan, maakte in de regenachtige etappes optimaal gebruik van de weersomstandigheden. Twee dagen voor het einde van de Tour schreef hij de negentiende etappe op zijn naam en steeg daardoor naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Hij slaagde erin deze positie vast te houden, waardoor hij voor het eerst op het eindpodium stond in Parijs. De achterstand op eindwinnaar Chris Froome bedroeg 4’05”.
Romain Bardet deed in 2017 wederom mee aan de Tour de France en werd gezien als een van de kanshebbers op de eindoverwinning. In de eerste etappe, een tijdrit in Düsseldorf, verloor Bardet bijna een halve minuut, maar in de bergetappes reed hij sterk. Voor het derde jaar op rij won hij een Touretappe, deze keer de twaalfde etappe met een steile aankomst op Peyragudes. Vanaf dat moment stond Bardet binnen een halve minuut van leider Chris Froome. De strijd om de eindzege werd definitief beslist in de voorlaatste etappe, een tijdrit in Marseille. Bardet moest 23 seconden goedmaken op Froome, maar kreeg een grote inzinking. Hij verloor bijna twee minuten op de Brit en verspeelde zijn tweede plaats in het klassement aan Rigoberto Urán. Ternauwernood wist hij nog net zijn podiumplaats te behouden: hij eindigde als derde, met één seconde voorsprong op de nummer vier Mikel Landa. Ondanks veel druk van echte wielerliefhebbers weigerde de ploeg van deze laatste (Sky) aan te vallen in de laatste etappe.
Na de Tour reed Bardet voor het eerst ook de Ronde van Spanje. Hij speelde hierin echter geen grote rol van betekenis en eindigde als zeventiende in Madrid. (Wikipedia)

Men beweerde dat de Tour van 2019 speciaal op zijn maat was ontworpen, maar in het begin viel hij lelijk door de mand. Hij herstelde zich door in de laatste week het bergklassement, dat bijna de hele tijd werd geleid door Tim Wellens, naar zich toe te trekken, maar het bleef al bij al een magere troost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.