“Berlijn, 8 November 1935. Een der beste Duitsche wielrenners, ook in de internationale wielerwereld als sprinter welbekend, Lewanow, die ernstig ziek was, pleegde zelfmoord door het openen van een gaskraan.” (Sumatra Post, 15/11/1935)

Emil Lewanow was een jonge mekanieker-slotenmaker die op de wielerbaan van Brandenburg an der Havel, waar de industrie van rijwielen, motoren, naaimachines, Brennabor was gevestigd, reeds vroeg contacten had met de Duitse profwielrenners. Als niet-licentiehouder van jonger dan 16 kon hij zich in de zuivere snelheid meten met de besten. Toen veel profs naar de oorlog moesten en hij nog te jong was voor militaire dienst mocht Emil reeds leegstaande plaatsen innemen in het deelnemersveld van grote meetings op de piste. Zo was hij als 16-jarige al een prof in de zuivere snelheid, en twee seizoenen later toerde hij mee met succes in de stayerskoersen van het rijke Duitse wielerleven. Zijn geboorte- en overlijdensplaats ligt sinds 1945 in Polen met de naam Kargowa. (Erik Wiersma, Wilfried Journée en Kristof De Wulf op de Wielersite)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.