Mutiny on the Bounty is een Amerikaanse avonturenfilm in een regie van Frank Lloyd. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1932 van de Amerikaanse auteurs Charles Nordhoff en James Norman Hall. Het is dan ook de eerste verfilming uit een lange (nou ja) rij.

De film is gebaseerd op historische feiten. De Bounty vaart in 1789 van Engeland naar het eiland Tahiti. William Bligh moest op Otaheite – zoals Tahiti toen werd genoemd – jonge broodboompjes halen en die naar plantages in Brits West-Indië brengen, om daar als goedkope voedselbron te dienen voor de plantagewerkers. Kapitein Bligh (Charles Laughton) handhaaft de orde aan boord met harde hand. Na hun verblijf op Tahiti keert het schip terug. Op de terugweg komt de bemanning onder leiding van Fletcher Christian (Clark Gable) in opstand tegen de wrede kapitein. Althans zo wil de legende het. In werkelijkheid was Bligh eerder mild, en het is dan ook veel waarschijnlijker dat heimwee naar het seksparadijs Tahiti de oorzaak van de muiterij was.

Na de muiterij werd Kapitein Bligh met achttien mannen in de kleine sloep gezet, midden op de oceaan. Het lag misschien voor de hand dat ze naar het dichtstbijzijnde eiland zouden varen. Eilanden waren er genoeg en de inboorlingen waren niet overal onvriendelijk. Tahiti lag ook nog op een redelijke afstand en had een loyale bevolking, maar het was wel tegen de wind in. Bligh wilde echter zo snel mogelijk teruggaan naar Engeland om verslag uit te brengen. Hij koos voor Timor – de dichtstbijzijnde plaats waar hij een schip hoopte te vinden om hem naar Engeland te brengen. Bligh was een zeer kundig zeeman, en het is dan ook waarschijnlijk daaraan te danken dat hij zijn avontuur in de sloep tot een goed einde heeft gebracht. Met verlies van slechts één man (John Norton, die kort na de muiterij door de bewoners van een eiland werd gedood) bereikte de sloep op 14 juni 1789 de Nederlandse kolonie op Timor. Bligh kocht daar een schip, de Resource, om naar Batavia te varen, en van daaraf boekte hij passage op een Nederlands schip, de Vlydte, om naar Engeland te reizen. Op 14 maart 1790 zette hij voet op Engelse bodem en kon hij verslag uitbrengen van zijn avontuur. De admiraliteit rustte daarop de HMS Pandora uit om de muiters te zoeken.

De Bounty zelf zette na de muiterij via Tahiti koers naar het eiland Tubuai, maar die plek werd uiteindelijk niet veilig gevonden. Het schip vertrok na drie maanden weer naar Tahiti. Daar bleven 16 man achter. De reden dat veel bemanningsleden ervoor kozen na de muiterij op Tahiti te blijven, was wellicht omdat men zich er thuis voelde. Het was echter ook duidelijk dat de admiraliteit hen het eerst op Tahiti zou zoeken. Voor de onschuldigen betekende een verblijf op Tahiti dan ook een goede kans om weer naar Engeland terug te keren. Voor de schuldigen ook, maar zij moeten zich gerealiseerd hebben dat in Engeland de strop wachtte. Uiteindelijk heeft de krijgsraad alleen een uitspraak gedaan over de tien mannen die levend terugkwamen, en men zou kunnen aannemen dat de krijgsraad naar waarheid gesproken heeft. Drie mannen kregen de strop.

De Bounty zelf verliet Tahiti met 9 bemanningsleden, 6 Tahitiaanse mannen en 12 Tahitiaanse vrouwen (waarvan een met een baby). Van degenen die met de Bounty wegvoeren kan worden aangenomen dat ze daarmee schuld bekenden of achtten ze het als hun plicht het schip trouw te blijven.

Op 15 januari 1790 belandde het schip op Pitcairn. Omdat het schip niet verborgen kon worden, werd de Bounty leeggehaald, gesloopt en ten slotte verbrand in wat nu Bounty Bay heet. Het restant ligt daar nog steeds onder water. In sommige verfilmingen raakt het schip door een ongeluk in brand, maar dit is dus niet juist. Het schip werd wel degelijk met opzet vernietigd.

Op Pitcairn hadden de muiters weinig rust. Door onderlinge twisten verloren de meeste mannen al spoedig het leven. Toen het eiland na 18 jaar werd herontdekt, was nog slechts een van de oorspronkelijke mannen, John Adams, in leven. De nakomelingen van de muiters wonen er thans nog steeds. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.