Accordeonist-componist-arrangeur Tuur Florizoone (°1978) presenteert in de Handelsbeurs te Gent zijn eerste solo-cd ‘Night Shift’ met een live streaming vandaag donderdag 5 november van 20u45-21u15. Net daarvoor (20u15-20u45) presenteert ook drummer Simon Segers (De Beren Gieren, Black Flower…) zijn solo cd en dit in het kader van een JazzLab tournee die nu wordt uitgesteld.

De titel ‘Night Shift’ is niet toevallig gekozen. Tijdens de eerste lockdown realiseerde Tuur zich dat de tijd rijp was voor een allereerste solo-cd. Dit na diverse producties in eigen beheer, en voor groepsprojecten waarbij hij als frontman of sideman betrokken was. De opnames gebeurden voornamelijk thuis, ‘s nachts terwijl de kinderen sliepen, want overdag eisten die al zijn aandacht op. Componeren, improviseren en opnemen gebeurde dus tijdens enkele ‘night shifts’, terwijl Tuur eigenlijk een ochtendmens is. De cd is zonder meer het resultaat van jaren solo optreden. Het contrast tussen live optreden en alleen in een studio zitten is groot. Daar zit geen publiek terwijl dat precies inspireert en motiveert. “Het was even zoeken naar een juiste balans tussen ‘mensen live verrassen’ en een muzikaal coherent verhaal brengen op het format van een opname. Daar is reflectie en tijd voor nodig”, aldus Tuur.

Filmische soundscapes

De solorelease is anders dan wat men van zijn groepswerk (en 10 cd’s) gewoon is, maar toch herkenbaar en Tuur-authentiek. Het merendeel van de composities is het resultaat van improvisaties – zeg maar ‘instant composities’ – tijdens nachtelijke opnames. De sterkte van Tuur, het componeren van herkenbare melodieën, maakt hier plaats voor een meer impressionistische benadering waar de melodie abstracter is, meer een soort ‘gevoel’. Het resultaat: 15 filmische en intimistische soundscapes, met af en toe accordeon-geproduceerde wind en percussie, die een hele wereld oproepen. De teneur is hoofdzakelijk ingetogen maar er zijn ook enkele opgewekte nummers en drie covers, waarbij To Autumn van Tuur zelf, Omdat ik van je hou van Raymond van het Groenewoud, en Je me suis fait tout petit van Georges Brassens.          


“Als accordeonist ben ik echt gevormd door het samenspel met andere muzikanten en dat hoor je nu ook in mijn soundscapes. Alleen moest ik ditmaal met geen andere muzikanten rekening houden en de muziek hoefde ook niet gestructureerd te zijn zoals voor een groepsproject. Ik zie deze solo-cd dan ook als een ode aan het instrument accordeon maar ook aan hoe het voelt om eenzaam te zijn, bijvoorbeeld tijdens een lockdown,” aldus Tuur Florizoone.  

Vergroeid met accordeon    

Tuur is onafscheidelijk vergroeid met zijn chromatische accordeon van het gereputeerde merk Bugari. Het is nog steeds dezelfde instrument als van zijn aankoop in 1999, in het Italiaanse Castelfidardo. Hij is zo verknocht aan het instrument dat hij persoonlijke herstellers heeft in Italië, België en Parijs. Liever dan een gloednieuw exemplaar te kopen, heeft hij permanent een bedrag opzij staan om het instrument te laten herstellen. Deze accordeon heeft hem overal vergezeld op zijn avonturen, reizen, concerten, ontmoetingen… Het is het concertinstrument waarmee hij op het podium letterlijk verstrengelt. “Ik hou ervan de muziek en de diepste noten te voelen vibreren tegen mijn borstkas terwijl ik speel”. Hij geniet ervan dat het bij bepaalde noten of uithalen soms piept, zucht en kraakt, dat het m.a.w. ‘geleefd’ heeft en net daarom incorporeert hij die ‘imperfecties’ ook graag tijdens concerten en nu ook op zijn 1e solo-cd. 

Pour la petite histoire…

Het hoofdinstrument van Tuur is altijd de piano geweest, waaraan hij zijn composities en arrangementen maakt. Als 14-jarige werd hij uitgenodigd om piano te spelen op een Hongaars jeugdfestival en met de drinkcentjes kocht hij zich ter plaatse een tweedehandsaccordeon. Op de terugrit terroriseerde hij zijn mede-busreizigers met pogingen om zichzelf ‘Marina’ aan te leren. Echt fatsoenlijk leerde hij accordeon spelen op 17, 18-jarige leeftijd toen hij in Brazilië een jaar op uitwisselingsprogramma was en veel op straat speelde. Het is daar dat men hem vroeg om eens ‘typisch Belgische muziek’ te spelen, wat hem tot nadenken stemde en later zou leiden tot zijn herkenbare mix van jazz, wereldmuziek, filmmuziek en klassieke muziek. Nog later, als 20-jarige student klassieke piano aan het muziekconservatorium van Brussel, begeleidde hij circusvoorstellingen in Duitsland, waarvoor hij zijn latere compagnons Vincent Noiret (contrabas) en Philippe Laloy (saxen en fluit) optrommelde, en met wie hij sinds 1999 het trio Tricycle vormt.

Praktisch

Tuur Florizoone presenteert zijn eerste solo-cd ‘Night Shift’ op donderdagavond 5 november vanuit de Handelsbeurs te Gent via live streaming. Inloggen kan op https://www.handelsbeurs.be/nl/concert/simon-segers–tuur-florizoone-albumrelease–livestream (5 euro) en het dubbelconcert is 48u na opname nog te herbekijken/beluisteren via het online platform Sound Of Ghent.

‘Night Shift’ komt uit op Tuur’s eigen platenlabel ‘Aventura Musica’ en kan op concerten en online aangekocht worden via www.tuurflorizoone.be met daarop ook alle komende tourdata. 

De CD-voorstelling kaderde normaliter in een reeks concerten georganiseerd door JazzLab waarbij Tuur Florizoone en drummer Simon Segers (De Beren Gieren/Black Flower) het podium delen, maar apart en elk met hun eigen soloconcert. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.