Fons Mariën las Groetjes uit Vlaanderen van Mohamed Ouaamari.

Mohamed Ouaamari werd in 1991 in het Antwerpse geboren. Hij is van Marokkaanse, eigenlijk Berberse afkomst. 1991 was het jaar waarin het Vlaams Blok voor het eerst een hoge score haalde, zodat met sprak over ‘zwarte zondag’ als met over die verkiezingsdag had. Hoe voelt het aan voor iemand van Marokkaanse afkomst om in Antwerpen op te groeien. Mohamed Ouaamari verhaalt zijn levensloop parallel met een aantal maatschappelijke gebeurtenissen, tot aan de verkiezingen 2019 waarbij opnieuw het Vlaams Belang een verkiezingsoverwinning behaalde.

De auteur deelt zijn leven van zijn geboorte tot 2019 op in vier levensfasen: fase van onschuld (0-7 jaar), fase van ontwikkeling (7-14 jaar), fase van de waarheid ( 14-21 jaar) en fase van verfijning (21-28 jaar). Parallel hiermee heeft hij het over belangrijke gebeurtenissen, zowel in ons land als elders in de wereld: zwarte zondag, het cordon sanitaire, de aanslagen van nine-eleven in de VS, de rellen op de Turnhoutsebaan, de mp3-moord op Joe van Holsbeek, de opkomst van AEL van Abou Jahjah, de lange Wapper-brug, de opkomst van sharia4belgium, de aanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016…

Interessant aan dit boek is te kunnen lezen hoe iemand van Marokkaanse afkomst in Antwerpen deze en andere gebeurtenissen beleeft en ervaart. Zo krijgen we een unieke inkijk in de leefwereld van deze jongen en jongeman. Zijn stijl is alles behalve confronterend, meer ironisch en dus relativerend. Hier en daar maakt hij gewag van discriminatie. Hij ziet vooral het Vlaams Belang als grote vijand, wat heel begrijpelijk is. Maar zijn visie is toch niet zwart-wit, Ouaamari kan relativeren. Zo ook wanneer hij schrijft over een voorval waarbij hij als verdachte gearresteerd wordt en na een aantal uren in de cel vrijgelaten wordt als blijkt dat alles berustte op een misverstand. Al met al dus een boeiend, leerzaam en zeer leesbaar boekje.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.