In 2008 koos minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinkx Temse uit voor een nationale oefening m.b.t. pandemie. Niet toevallig vormde AC De Zaat de plaats van het gebeuren. Tal van betrokken experten, actoren en instanties uit heel het land streken er neer, ook Marc Van Ranst. Een hele dag een drukte van jewelste. Het woord ‘pandemie’ was enkel bekend bij insiders. Twaalf jaar later is het gemeengoed. Een pandemie is een wereldwijde epidemie, die niets of niemand spaart en ons in een andere wereld tilt. ‘De goeie ouwe tijd’ heeft ineens een andere inhoud gekregen.

Wij volgen de evolutie op de voet via tal van infokanalen: officiële berichtgeving via de hogere overheid, uiteraard ook achtergrondinfo via een verscheidenheid aan media. De gouverneur houdt elke maandag digitaal overleg met de burgemeesters.

Voor de evolutie van de cijfers wordt gekeken naar Sciensano (open-
bare instelling rond wetenschap en gezondheid), het Agentschap Zorg en Gezondheid en de plaatselijke Huisartsenkring. Hun gegevens zijn niet identiek. Op onze vraag welke cijfers het meest representatief worden geacht, luidde het antwoord: de Huisartsenkring.
In Temse vergaderen wij 2-wekelijks met de Veiligheidscel. Zij omvat een 25-tal leden uit alle vitale sectoren: Gemeentebestuur (zowel politiek als administratie), Provinciebestuur (ambtenaren), huisartsenkring, politie, brandweer, medische en logistieke sector, woonzorgcentra, vrij en gemeenschapsonderwijs. Alle vertegenwoordigers brengen verslag uit over hun sector, zodat de vergadering een algemeen beeld krijgt van de stand en gang van zaken. Even interessant als leerrijk! Aansluitend wordt bepaald of er al dan niet bijkomende maatregelen moeten worden genomen. Ook hier speelt de Huisartsenkring een belangrijke rol. Haar voorstellen, ingevolgd door de Veiligheidscel, vormen in de regel de basis tot beslissingen van het schepencollege. Na elke vergadering van de Cel brengen wij verslag uit via een persbericht.

Zonder twijfel volgt het overgrote deel van de bevolking de richtlijnen goed op, maar een minderheid ontkracht haar inspanningen. Uit de vaststellingen blijkt dat vooral jongeren het niet zo nauw nemen.
In Temse is de toestand geëvolueerd zoals elders: ernstig in de lente,
beterschap in de zomer, gevolgd door een terugval. We kunnen niet genoeg aandringen op de optimale naleving van de richtlijnen. Iedereen draagt daarbij een grote verantwoordelijkheid.

De pandemie tast het hele maatschappelijke leven aan, op alle domeinen, in allerlei vormen. Vele vergaderingen vallen weg, andere worden vervangen door digitale bijeenkomsten: overleg en/of discussie via de computer van thuis uit of vanop het bureau. Het helpt, maar het blijft een noodoplossing. Er gaat niets boven fysiek vergaderen.
Het einde van de pandemie is nog niet in zicht. Ieder van ons heeft zelf een sleutel in handen. Mogen vervaagde waarden als plichtsbesef, verantwoordelijkheidszin en burgerzin eenieder inspireren om tot een oplossing te komen via het gezond verstand en de oprechte bekommernis om mens en maatschappij.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.