Vandaag wordt de Amerikaanse zanger/mondharmonicaspeler Delbert McClinton tachtig jaar. “Delbert McClinton? Nooit van gehoord!” zullen de meesten zeggen. En nochtans… ik zou niet zeggen: zonder McClinton geen Beatles, maar toch een beetje…

Ik zou ze de kost niet willen geven, de mondharmonicazuigers die hun instrument inruilen voor een stevige knots van een micro. Rod Stewart b.v. Die begon zijn hijg- en stampcarrière achter de smalle rug van de Jamaicaanse Millie Small door « My boy Lollipop » leven in te blazen (*). En Raymond van het Groenewoud gorgelde destijds niet alleen zijn « Danielle » naar een grandioze climax, maar schuift ook op de nieuwe Urbanus-elpee zeer gevoelig zo’n mislukte trekzak over zijn smoelwerk.
En zo kunnen we zeggen : zonder Delbert McClinton geen Beatles. Op de bio van de platenfirma klinkt het zo : in 1962 droegen de harmonicalikjes van Delbert ertoe bij dat « Hey ! Baby » van Bruce Channel een wereldhit werd. Toen McClinton dat jaar een tournee door Engeland maakte met Channel, toonde hij aan een jonge muzikant in de coulissen van de Cavern Club hoe je op zo’n ding moet te keer gaan (**). Enkele maanden later hoorde hij het resultaat van zijn lessen op de single « Love me do ».
Jaja, zeggen de sceptici, die platenfirma zal wel weten wat ze vertelt ! Maar wat lezen we in een onverdacht interview uit 1970 met John Lennon – want over hem gaat het natuurlijk, Ann Alfabeet (***):
« Het eerste opvallende effect was de harmonica. Hey, baby was geweest en er was een verschrikkelijk ding in Engeland, I remember you. En als kind speelde ik vaak harmonica en mondorgel ».
Toeval of niet, veel van de voormalige smoelschuivers evolueren nadien tot geraspte zangers. Zeer geëngageerde vertolkingen, de Grote Gevoelens, ruwe basten met zachte pitten. Het is pompen of verzuipen. McClinton maakt hierop geen uitzondering en om dit te beklemtonen laat hij zich op zijn zesde solo-elpee “The Jealous Kind” (Capitol) begeleiden door the Muscle Shoals Rhythm Section en producen door Barry Beckett.
Toch slaagt hij er niet in het niveau te halen van zielsverwanten als Stewart, Bob Seger, Frankie Miller. En of hij daar ooit zal in slagen is, gezien zijn leeftijd, al even twijfelachtig. Misschien kan een live-optreden deze opinie aan het wankelen brengen, maar het scepticisme heerst alom, voorlopig, alhier. (Ook al heeft Queen Ida zijn “Object of my affection” opgenomen.)

Referentie
Ronny De Schepper, Zuiger wordt zanger, De Rode Vaan nr.1 van 1981

(*) Later zou blijken dat dit een “urban legend” was. Zie hier.
(**) Op de foto van links naar rechts: Pete Best, John Lennon, Delbert McClinton, Bruce Channel, Paul McCartney en George Harrison.
(***) Wie is Ann Alfabeet? U verneemt er hier alles over…

Een gedachte over “Delbert McClinton wordt tachtig…

  1. Contrary to legend, the harmonica player was not Rod Stewart but Pete Hogman of The Pete Hogman Blues Band and Hoggie & The Sharpetones. Hogman told us: “The backing for ‘My Boy Lollypop’ was recorded live in the studio. I played harmonica and Ernest Ranglin played a black Gibson. Several people have claimed to have played the harmonica break but I can promise you it was me, and it was all recorded in London. By the way, Rod Stewart has never claimed to have played that solo, in fact he has said it was me in the Bob Marley life story Catch A Fire.”

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.