Vandaag is het veertig jaar geleden dat Edith Bunker (off camera) is gestorven in de comedy serie “All in the family”. Alhoewel actrice Jean Stapleton ondertussen zelf ook is gestorven, heb ik het hier wel degelijk over het personage en niet over de actrice zelf.

Op zo’n momenten wordt duidelijk hoe dun de lijn is tussen sitcoms en soaps. Want zelfs al kan een tragische omstandigheid nog aanleiding zijn tot humor (in “Cold feet” of “The worst week” b.v.), toch kan men dergelijk feit niet bagatelliseren. Zeker niet in het geval van “All in the family”, waarin Archie Bunker zegt: “It wasn’t supposed to be like this. I was supposed to be the first one to go. I always used to kid you about you going first. You know I never meant none of that and that morning when yous was laying there. I was shaking you and yelling at you to go down and fix my breakfast. I didn’t know. You had no right to leave me that way …” (Holding Edith’s slipper to his face, Archie starts to cry) “… without giving me just one more chance to say I love you.”

Nochtans was Jean Stapleton op haar eigen aanvraag uit de reeks gestapt, but it was only with great reluctance that producer Norman Lear killed off his beloved character. When Jean Stapleton reminded him that Edith was a fictional character, Lear took a long pause and with a sad tone responded, “I don’t see it that way.” (uit de fanwebsite).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.