Wat krijg je als je God’s own country, de VS, en een stevig katholiek college samentelt? Jawel, fascisme, agressie, vernedering, hypocrisie en masturbatie. O.K., ik geef toe dat dit laatste wel gek staat in deze opsomming, maar Robert Cormier, de auteur van “Chocolade-oorlog” (1974) die vandaag precies twintig jaar geleden is overleden, legt daar zo de nadruk op dat ik het niet kon weglaten.

Omdat dit boek is uitgegeven door Sjaloom (in een vertaling van Moonje Reitsma-Bakker) kan je veronderstellen dat het een waarschuwing wil zijn tegen fascisme en dergelijke, maar uit de tekst zelf kan je dat niet afleiden!
Toch niet wegens de hoofdfiguur Jerry die zich verzet tegen een massachocoladeverkoop ten voordele van de school opgezet door de directie in samenwerking met een jeugdbende? Want als hij op het einde in de prak wordt geslagen, is ook hij ervan overtuigd dat men “het heelal niet mag verstoren”.
Toch niet wegens de lafbek Walnoot die de enige is die medelijden heeft met Jerry (maar wel te laat)?
Toch niet wegens die klootzak van een Obie die de leider van de bende, Archie, er wel ene wil aftrekken?
Neen, de enige conclusie van dit boek kan slechts zijn dat de hele wereld één grote rotte smeerlapperij is. Kan je dit boek dan aanraden aan “jongeren” zoals de uitgeverij wil? Zelfs niet aan volwassenen!
Ene Rik P. treedt mijn mening bij op de jeugdbladzijden van Knack, maar voegt er onmiddellijk aan toe dat Cormiers andere boek, “De Rode Race” (eveneens Sjaloom 1984), veel beter is. De titel slaat op een rode namaakauto, waarmee de hoofdpersoon (Barney) samen met het rijkeluiszoontje Mazzo uit een geheimzinnig experimenteel ziekenhuis trachten te ontsnappen. Weg van de witte dood dus. Afgaande op die samenvatting, neem ik aan dat het hier een vertaling betreft van “After the First Death” (1979), maar helemaal zeker ben ik niet.
En evenzeer blijf ik onzeker dat deze Cormier wel zo’n aanrader is als Sjaloom ons wil doen geloven. Ik heb eerder de indruk dat men ervan uitgegaan is dat, als “The Chocolate War” door vele bibliotheken in de V.S. verboden is, het boek dan wel goed moet zijn. Maar ik heb de indruk dat dat verbod eerder ingegeven is door de seksuele passages en niét door de politieke strekking van het boek.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Robert Cormier (1925-2000)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.