In het geval van Hugo Claus en Amy Winehouse zat ik in de auto en hoorde ik het op de radio en de dood van Frank Sinatra werd telefonisch aangekondigd aan mijn collega Jan Mestdagh, waarmee ik een bureau deelde en die een grote fan was. En zo zal ik de dood van Sean Connery altijd associëren met de Vuelta, want het was tijdens de rechtstreekse uitzending dat Renaat Schotte terecht José De Cauwer onderbrak met de woorden: “Een ogenblik, José, ’t gaat niet over de koers, maar ’t is belangrijk: een icoon is gestorven, niemand minder dan Sean Connery.”

Nu was de Schotse acteur negentig jaar oud, dus zijn dood mag niet echt een verrassing worden genoemd, zeker niet in deze corona-tijden, al heb ik op het internet geen connectie tussen beide gegevens kunnen vinden.

Het is bekend dat heel wat popvedetten (genre Rod Stewart of Ray Davies) nog een profcarrière als voetballer hebben geambieerd. Maar wie wellicht nog het dichtst in de nabijheid ervan is gekomen, dat is niemand minder dan filmacteur Sean Connery, die aan het begin van zijn loopbaan zowaar door Manchester United werd aangezocht!
Of Connery het nu wil of niet, door zijn James Bond-personage is hij toch onverbrekelijk verbonden met de koude oorlogsmentaliteit, ondanks bepaalde “aanpassingen” van de scenario’s, zoals dat van “You only live twice” (van de hand van Roald Dahl), waarin Russen en Amerikanen noodgedwongen de handen in elkaar moeten slaan in de ruimte. Sean Connery steunt weliswaar Engelse theaters in nood (al zou hij naar het schijnt daarnaast toch erg beantwoorden aan het cliché van de gierige Schot), maar zijn politieke denkbeelden zijn blijkbaar redelijk in de war. Als hij in “Paris-Match” b.v. aangeeft dat de drie personen die hij het meest bewondert de paus, Moeder Teresa en Gorbatsjov zijn, dan zou ik mij, Gorbie zijnde, toch niet helemaal op mijn gemak voelen. Naast zijn James Bond-rollen was Connery overigens ook in “The hunt for Red October” van John McTiernan allerminst Sovjet-vriendelijk.
Sean Connery werd geboren op 25/8/1930 in Edinburgh, waar hij oorspronkelijk als polijster van lijkkisten aan de kost kwam (alweer een overeenkomst met Rod Stewart), tot hij in 1954 zijn debuut maakte in “Lilacs in the spring”. In 1962 kwam pas de doorbraak toen Albert R.Broccoli hem als James Bond wou voor “Dr.No” (Lewis Gilbert), de eerste Bond-film. Oorspronkelijk wilden de producers Cary Grant voor de rol, terwijl Ian Fleming zelf de voorkeur gaf aan David Niven boven “an overgrown stunt man”!

Als foto heb ik teruggegrepen naar een outtake die in de film dus niet voorkomt. Hierop zie je Connery die Ursula Andress een handje helpt als zij een handstand doet tijdens de fameuze strandscène in de film. Er zijn op het net tientallen mooie foto’s van Sean Connery te vinden, waarom heb ik dan deze gekozen? Wel, let nu eens niét op Andress maar op Connery zelf, en meer bepaald op zijn broek. Dan zal je immers vaststellen dat hij wel enig plezier beleeft aan dit “standje”…
In 1965 maakte Connery dan uiteindelijk toch indruk op hem in “The hill” van Sidney Lumet. Tijdens de oorlog verbleef Lumet in Oran (Algerije), waar er een strafkamp was voor Amerikaanse militairen die iets mispeuterd hadden. Daar deed hij de inspiratie op voor deze film met Sean Connery.
Een jaar eerder was hij ook al te zien in “Marnie” van Alfred Hitchcock, een film over een jonge vrouw (opnieuw Tippi Hedren in de titelrol) die leeft van oplichting. Sean Connery betrapt haar maar geboeid als hij is door haar “eigenaardige” karaktertrekken, huwt hij met haar in plaats van haar te verklikken. Dat breekt hem echter zuur op als blijkt dat één van die “eigenaardigheden” ook frigiditeit blijkt te zijn. After rehearsing just a few scenes with co-star Sean Connery, Tippi Hedren asked Alfred Hitchcock, “Marnie is supposed to be frigid – have you seen him?” referring to the young Connery. Hitchcock’s reply was reportedly, “Yes, my dear, it’s called acting.” And so it was: Tippi Hedren has stated that many people have asked her what it was like to kiss the handsome Sean Connery in this film. Her reply was, “How sexy was it? It wasn’t. It was simply technical. It was totally technical.”

As “You only live twice” was anticipated to be Sean Connery’s last appearance as James Bond, publicity material released in advance of the movie announced Bond would be killed, married, and become Japanese. While these events were portrayed in this movie, they were actually ruses as part of Bond’s undercover activities. While in Japan, Sean Connery and his wife Diane Cilento were hounded by the international press (*). During news conferences, the press insisted on referring to Connery as James Bond. Local newsmen attempted to photograph him in a rest room. Thirty extra private security guards were hired to combat the excess noise and hindrance, but even the guards started to take photos. Connery was allegedly photographed on a toilet and the picture published in a Tokyo newspaper. Halfway through filming, Connery announced he would not be returning as James Bond. To ease the tension, the producers removed his contractual obligation to do one more 007 movie, despite offering him one million dollars. After this movie wrapped, Connery was reportedly asked whether he found Japanese women attractive, to which he allegedly replied no, causing many Japanese people to call him bad names. This faux pas turned out to be based on a mistranslation, on a day when Connery was exhausted after an intensive day’s filming. (IMDb)
In 1983 keerde Sean Connery toch terug als James Bond in een film met de toepasselijke titel “Never say never again” after an absence of twelve years. This Bond movie was not part of the franchise produced by MGM and Danjaq. Executive Producer Kevin McClory, who was producer and co-writer of “Thunderball” (1965), won a legal battle against Ian Fleming to make his own Bond movie. The settlement stipulated that it had to effectively be a remake of “Thunderball” (1965). This Warner Brothers movie was intended to go head-to-head with the official Eon Productions Bond franchise movie “Octopussy” at the box-office. This movie was released four months after “Octopussy”. Because the movies starred Roger Moore and Sean Connery, each equally recognized to the moviegoing public as James Bond at the time, much of the talk in the press was of a “Bond vs.Bond” or “Battle of the Bonds” showdown at the box-office. Most industry analysts predicted that this movie would win out at the box-office, due to the return of Connery, more press, and a significantly larger production budget than “Octopussy”. According to a press release from Variety in 1985, this was not the case. Variety quoted figures from MGM and Warner Brothers that listed Octopussy’s U.S. gross at 67.9 million dollars, and this movie’s U.S. gross at 55.4 million dollars. It also listed Octopussy’s worldwide gross at 187.5 million dollars, and this movie’s worldwide gross at 160 million dollars. The article also stated that, according to the studios, Octopussy had 34.031 million dollars in U.S.rentals, while this movie had 28.2 million dollars in U.S.rentals. When the final results were in, this movie, and Sean Connery, ended up losing the “Bond vs.Bond” showdown.
It is rumored that Sean Connery had an alternate ending to the “wink” in mind. As the characters walk down the street, a man brushes by them, causing them to double-take and look back at him. The camera angle shifts, and we see that it is Roger Moore, who turns to look at them and says “NEVER say never again!” Roger Moore and Sean Connery were good friends, and both were willing to do it, but they were never able to convince director Irvin Kershner and the producers.
Bij wie Sean Connery echter zonder enige twijfel had gewonnen, was bij Bond-girl Barbera Carrera. She turned down the title role in Octopussy (1983) to play Fatima Blush, despite it being a smaller part, because she wanted to work with Sean Connery so badly. She even did her love scenes herself, declining the offer to use a body double. She did it so convincingly that was nominated for a Golden Globe Award for Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Motion Picture (but she lost out to Cher for “Silkwood”). Carrera is the only actress to be nominated for portraying a Bond Girl at the Golden Globes, with no actress ever nominated for playing a Bond Girl at the Oscars. (IMDb)
When she saw the movie “The great train robbery” van Michael Crichton uit 1978, Sean Connery’s wife Micheline Roquebrune (**) was furious at him for doing his own dangerous stunt work on top of the train.
Connery is ook briljant in “The name of the rose” van de Canadees Jean-Jacques Annaud. Daarna draait hij met Christopher Lambert “Highlander” van Russell Mulcahy. In 1989 speelt hij het hoofd van een mafioso-familie in “Family business”. Hij is dolenthousiast als kleinzoon Matthew Broderick ook in het vak wil stappen, maar vader Dustin Hoffman ziet dat anders. Daarna was Connery als gewezen “spion” de aangewezen man om de nieuwe evoluties in het oostblok gestalte te geven. In “The hunt for Red October” van John McTiernan is hij een overlopende kapitein van een Russische atoomduikboot, die ondervindt dat koude oorlogsverhalen het niet meer doen. Het boek van Tom Clancy dateerde weliswaar van 1985, maar was bij de verfilming reeds totaal achterhaald door de historische feiten. De rol van Jack Ryan (de steeds terugkerende CIA-agent bij Clancy) wordt hier nog gespeeld door Alec Baldwin, later zal Harrison Ford deze rol overnemen. In dit geval moet Ryan uitmaken of Connery’s intenties “nobel” zijn en of hij niet eerder een privé-oorlogje wil ontketenen zoals de Russen zelf beweren. Zijn baas, James Earl Jones, is alvast geneigd hierin te trappen.
Daarom zal het pas “The Russia House” (Fred Schepisi, 1990) zijn die de (film)geschiedenis ingaat als de eerste belangrijke Hollywoodfilm die in de Sovjet-Unie werd gedraaid zonder dat dit in co-productieverband gebeurde (zoals dit b.v. het geval was met “The Red Tent” uit 1965, eveneens met Sean Connery, of met “The Blue Bird” uit 1976 naar het pacifistische verhaal van “onze” Maurice Maeterlinck). Dit was op de eerste plaats mogelijk dankzij de vriendschap tussen regisseur Schepisi en zijn Sovjetrussische collega Elem Klimov, voormalig voorzitter van de Filmmakersbond van de Sovjetunie. Er werd een structuur uitgedokterd waarbij de Russen alle kosten in hun eigen land op zich namen, terwijl de Westerse productiemaatschappij daar een gelijkwaardig bedrag tegenover stelde voor een film die de Russen in het Westen zouden willen draaien. Over de opnamen vertelt Schepisi: “Ik zou niet graag leven in een maatschappij die zo door de politiek wordt gecontroleerd, maar ik moet toegeven dat dit voor ons een groot voordeel was. Hele straten werden door de politie immers voor ons vrijgemaakt om ongehinderd te kunnen filmen.”
Glasnost en perestroika laten zich dus ook voelen in de filmwereld. Niet alleen in Oost-Europa waar nu (bijna) alles kan en mag, maar ook in Hollywood. Ook daar is immers de geliefkoosde vijand gestorven: het goddeloze communisme. Geen nood echter, spionage-auteur bij uitstek John Le Carré heeft zich reeds gerecycleerd, zodat we nu kunnen kennismaken met “The Russia House” in beeld gebracht door Fred Schepisi. Een knappe verfilming overigens met stijlvolle vertolkingen door Sean Connery en Michelle Pfeiffer.
Echte spanning valt er natuurlijk niet meer te beleven. Het weergeven van de juiste sfeer is daarentegen belangrijker geworden. Wie zich dus geen vliegtuigticket naar Moskou en Leningrad kan veroorloven, kan nu in de bioscoop terecht bij de Australische filmregisseur Fred Schepisi, spreek uit “Skepsi” (maker van o.a. “Plenty” en “A cry in the dark”).
“Eigenlijk is het een anti-spy-movie, zelfs nog meer dan een love story,” zegt Schepisi terecht. Het is dus zeker géén thriller. Of Bartholomew Blair, spion tegen wil en dank, nu zijn vaderland zal verraden of niet, maakt eigenlijk niet uit. Deze Bartholomew Blair, een heerlijk drankorgel en boekenwurm, wordt schitterend geportretteerd door Sean Connery. Dat in Oost-Europa met name “The Russia House” een bestseller is, zal echter wellicht niet aan de partijmilitanten liggen…
Het was de Engelse dramaturg Tom Stoppard die op verzoek van John Le Carré zelf zijn boek “The Russia House” tot een bruikbaar scenario bewerkte. Stoppard heeft naast “The Russia House” wel meerdere romans bewerkt voor het witte doek. Voor Steven Spielberg bewerkte hij “The empire of the sun” b.v. Merkwaardig eigenlijk dat ik van zo iemand zijn eigen stuk (en tevens zijn debuut als filmregisseur) “Rosenkrantz and Guildenstern are dead”, zo weinig kon appreciëren…
The Russia House is de naam van de afdeling van de Britse geheime diensten die zich met de Sovjetunie bezig houden. Als er in het begin van de jaren zestig al sprake was van een “house of the rising sun”, dan is dit nu zeker “the house of the setting sun”, want in een tijd van glasnost en perestroika is de “zon” voor de geheime diensten van beide blokken zeker aan het ondergaan. En dit vooral tot groot spijt van de wapenindustrie. Ook hier slaat de film dus de juiste toon aan.
Eerst is er vanwege Britten en Amerikanen veel belangstelling voor een manuskript dat een Russische geleerde die zichzelf “Dante” noemt (naar de Italiaanse klassieke schrijver) naar het Westen en meer bepaald naar de uitgeverij van Blair wil oversmokkelen. Alles gaat echter uiteindelijk de doofpot in omdat de onthullingen van “Dante” bewijzen dat het atoomarsenaal van de Sovjet-Unie schromelijk overdreven wordt. Dat horen de westerse industriëlen niet graag, want een sterke Sovjet-Unie is veel gunstiger voor de afname van hun producten.
Nadat men eerst een aantal Russische actrices uitprobeerde, werd voor de rol van Katja, de tussenpersoon tussen Dante en Blair, uiteindelijk geopteerd voor Michelle Pfeiffer, die in onvervalste Meryl Streep-stijl, Engels met een Russisch accent moest leren. Maar het werkt! Pfeiffer is echter dan écht. En daarnaast geeft ze zelfs nog een aandoenlijke vertolking in de vrij voorspelbare liefdesrelatie tussen de twee “koeriers”.
One-liners zijn natuurlijk weer aan de orde van de dag: de uitspraak van Blair dat je de dag van vandaag moet denken als een held, “just in order to behave as a merely decent human being,” heeft zelfs reeds zijn weg gevonden naar de scheurkalenders. Zelf hou ik echter meer van omschrijvingen zoals “Ik zie eruit als een groot onopgemaakt bed met een winkeltas eraan vastgemaakt.” Ook al omdat hij er eigenlijk nog het meeste uitziet als een kruising tussen de bezadigde monnik uit “The name of the rose” en de verstrooide professor uit “The last crusade”.
De kleinere rollen zijn eveneens uitstekend bezet: op de eerste plaats is er natuurlijk Klaus Maria Brandauer die als “Dante” nu eindelijk de rol van de overloper mag spelen, die hij in “Red October” aan Connery moest laten. Maar daarnaast zijn er ook nog James Fox en Roy Scheider die heel knap de diverse aanpak van respectievelijk de Britse en Amerikaanse geheime dienst portretteren. En een speciale vermelding gaat naar de extravagante regisseur Ken Russell, die in deze film een geheim agent van de oude stempel speelt. Russell, die blijkbaar het rolletje nochtans enkel uit geldnood heeft aangenomen, is gewoonweg briljant in zijn irriterend persoontje.
En natuurlijk zijn Moskou en Leningrad mooi. Zo mooi dat sommigen het als een verwijt naar de regisseur terugkaatsen. Wellicht doen die sfeerbeelden het ook zo goed dankzij de muziek van Jerry Goldsmith, een ouwe rot in het vak, en trouwe lezers weten reeds dat ik telkens wegsmelt bij deze Hollywoodiaanse Rachmaninov-epigonen.
Daarna werd “Medicine man” van John McTiernan opnieuw een flop. In juli 1993 haakte Sean Connery tijdens “Smoke and mirrors” af. Het zou om een goedaardige vorm van keelkanker gaan. Anderzijds heeft hij datzelfde jaar wel “Rising sun” afgemaakt, nadien nog gevolgd door “Just cause”, “First knight” en “Dragonheart”. In “Just cause” (naar het boek van John Katzenbach) uit 1995 probeert Sean Connery als Harvard professor de onschuld van a young black man (Blair Underwood) condemned to death for the horrific murder of a child te bewijzen. Uiteindelijk werd Norman Jewison als regisseur vervangen door Arne Glimcher en draaide de film uit op een pleidooi voor de doodstraf i.p.v. ertegen, wat oorspronkelijk de bedoeling was. The little Scarlett Johansson played Sean Connery’s daughter.
Sean Connery was in 1996 samen met Nicolas Cage te zien in “The rock”: een ex-Vietnam-officier (Ed Harris) heeft met andere gevangenen Alcatraz overgenomen en bedreigt Amerika nu met kernraketten. Koekje van eigen deeg!
“Dragonheart” van Rob Cohen met Dennis Quaid, David Thewlis en Pete Postlethwaith bracht draken tot leven die eruit zagen als een kruising tussen Sean Connery (stem) en de dinosauriërs van Spielberg.
Maar als je dit vergezocht vindt, wacht dan tot je “The League of Extraordinary Gentlemen” van Stephen Norrington uit 2003 hebt gezien! Sean Connery had been offered roles in The Matrix (1999) and The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), but had turned them down saying he didn’t understand the scripts. So when offered another screenplay he didn’t quite get, he took it. Huge mistake! Sean Connery was paid seventeen million dollars for his role, which left the filmmakers little money to attract other big-name stars for the ensemble cast.
Alan Moore, the author of the original graphic novel, was unhappy with the adaptation being vastly different from his original story. Moore has since distanced himself from any film adaptations of his work.
A sequel was planned, but was canceled due to negative critical reception, and the film being a grave disappointment at the box-office. A clue to the sequel’s plot can be gleaned from a poster in the background which says “Volcanic eruptions on Mars”. This would have been an adaptation of the second series of the comic book, where the League battled the Martian Tripods from H.G.Wells’ “War of the Worlds”.
Moreover, Sean Connery had a particularly bad working relationship with Stephen Norrington. Norrington did not attend the opening party, and when Connery was asked where Stephen could be, he is said to have replied, “Check the local asylum.” Production delays, and constant clashes between him and Stephen Norrington convinced Sean Connery that he had fallen out of love with modern filmmaking. While he made no official announcement at the time, he has since insisted that he is now officially retired, save for some voice-over work. Stephen Norrington on the other hand had such a hard time with this film that he announced he would never direct another film again. As of 2017, he hasn’t. He reportedly did not like the studio supervision and is “uncomfortable” with large crews.
The addition of Tom Sawyer to the cast, was meant to increase the movies appeal to U.S. audiences, but it wasn’t just a whim. After The Adventures of Huckleberry Finn’s success, Mark Twain wrote two little-known sequels to “Tom Sawyer”, in one of which, Tom has a Jules Verne-like adventure (‘Tom Sawyer Abroad’) and in the other, becomes a detective (‘Tom Sawyer, Detective’).

Referentie
Ronny De Schepper, The Russia House: meer sfeer dan spanning, Stepsmagazine april 1991

(*) After it was discovered that Mie Hama (Kissy Suzuki) couldn’t swim, Sean Connery’s then-wife, actress Diane Cilento, doubled for her in her swimming scenes wearing a black wig. 

(**) Sean married actress Diane Cilento in 1962 after he turned down the role of García Ordóñez in “El Cid” in favor of a production of “Naked at Oxford” with Cilento. They had a son, Jason Connery, born on January 11, 1963. He followed in his father’s footsteps and also became an actor. The marriage ended in divorce in 1973. In 1975 he married Micheline Roquebrune and they have stayed married, they have no children together. He is also a grandfather. His son, Jason and his ex-wife, actress Mia Sara had a son, Dashiell Quinn Connery, in 1997. (IMDb)

35 Sean Connery

Een gedachte over “Sean Connery (1930-2020)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.