Het is vandaag 45 jaar geleden dat “Bohemian Rhapsody” van Queen werd uitgebracht.

Bohemian Rhapsody is een stuk in rapsodische vorm. De term Rhapsody komt uit de klassieke muziek en is een muziekstuk dat uit contrasterende delen bestaat. En inderdaad, het nummer bestaat uit zes delen, waarin een aantal onderling sterk verschillende muziekstijlen aan bod komen. De intro (0:00–0:49) wordt eerst gevolgd door een ballade (0:49–2:40). Daarna volgen een korte gitaarsolo (2:40–3:05), een opera-achtig intermezzo (3:05–4:07) en een hardrockgedeelte (4:07–4:54). Ten slotte is er een lange outro (4:54–5:55), die wordt afgesloten met het geluid van een gong. Het lied is verder afwijkend qua opbouw doordat het geen refrein kent. Tevens komt geen enkel couplet een tweede keer voor.

De titel zou verder nog verwijzen naar de wereld van de bohemiens, meer in het bijzonder het individualisme en de daarmee samenhangende creativiteit, al is over de precieze betekenis van de weinig samenhangende tekst is weinig duidelijk. Zanger en schrijver Freddie Mercury hield er niet van om in interviews zijn teksten uit te leggen. Er is wel geopperd dat Goethes beroemde werk Faust een belangrijke bron van inspiratie heeft gevormd.

De tekst bevat filosofische elementen. Meteen in de intro wordt de vraag gesteld of het leven zoals wij dat ervaren echt is (“Is this the real life? Is this just fantasy?”), waarna wordt geconcludeerd dat er aan de realiteit geen ontsnappen mogelijk is.

Vervolgens lijkt het te gaan om een jongen uit een arme familie die terechtstaat wegens het doodschieten van een man, en mogelijk geëxecuteerd wordt. De jongen beseft dat hij zijn leven, dat nog maar net was begonnen, vergooid heeft en dat niemand nog van hem houdt.

Het opera-gedeelte, dat overigens werd ingezongen door drie leden van Queen (John Deacon zong dit gedeelte niet mee; dit inzingen gebeurde zo vaak dat er uiteindelijk ca. 180 stemmen te horen waren; de opnames van dit gedeelte van het nummer namen zo’n drie weken in beslag), bevat veel religieuze toespelingen. Zo wordt hier Beëlzebub genoemd en komt de Arabische spreuk Bismillah (“in naam van God“) voor. De tekst bevat verder enkele verwijzingen naar de operawereld. De naam Scaramouche wordt genoemd, evenals Figaro uit Il barbiere di Siviglia van Rossini of Le nozze di Figaro van Mozart. Verder wordt de 16-eeuwse geleerde Galileo Galilei aangeroepen, die door de Kerk werd vervolgd. Mogelijk verwijst dit zowel naar de hoofdpersoon uit Faust als naar het thema homoseksualiteit, waar Mercury graag acceptatie voor wilde. Aan het eind wordt enkele malen de tekst “nothing really matters” herhaald om dan af te sluiten met “Anyway the wind blows”.

De platenmaatschappij zag het helemaal niet zitten dat dit nummer − ruim langer dan de gangbare drie minuten − zou worden uitgebracht op single. Freddie Mercury gaf een kopie aan zijn goede vriend, radio-dj Kenny Everett, en zei (met een knipoog) dat hij het nooit in zijn show mocht afspelen. Everett deed, naar Mercury’s verwachting, precies het tegenovergestelde, en draaide uiteindelijk het nummer veertien keer in twee dagen. Andere radiostations begonnen toen ook het nummer uit te zenden.

Er werd een videoclip bij opgenomen, zodat de single tijdens hun tour alsnog op Top Of The Pops van de BBC kon verschijnen. The actual video itself was shot on a Saturday on one inch video tape by a professional film crew hired from Thames Television’s The Benny Hill Show. The whole shoot amazingly took less than half a day and the finished video tape was handed to the band the next day. A copy was then made and taken over to the BBC for review so it could be included for transmission on the Thursday.

De clip was een van de eerste echte videoclips, maar artiesten als Elvis PresleyBob DylanThe BeatlesRoger Glover en zelfs Queen zelf hadden al eerder promotiefilmpjes gemaakt bij hun singles. De clip van Bohemian Rhapsody is voor 100% op video gedraaid waarbij enkele eenvoudige technieken (zoals een facetlens) gebruikt werden voor de special effects. Zo werd het videofeedbackeffect verkregen door de camera op een monitor te richten. Deze clip werd in iets meer dan vier uur opgenomen en kostte slechts £4500. (Wikipedia)

At the time of Live Aid in July 1985, Queen’s fortunes had taken a huge dip in the U.S. for several years. Despite still being hugely popular and selling loads of records and regularly charting in their native UK and Western Europe & Australia, by 1985 they were seen as a spent force in the States with so-so album sales. The band themselves may not have helped matters, having appeared in drag for Queen: I Want to Break Free (1984), a video which many conservative broadcasting networks in the United States found offensive, including MTV, who refused to show it. The video is an affectionate, humorous and somewhat camp parody of the long-running British television soap opera Coronation Street (1960), with the band members exaggeratedly dressed as female characters from that show. While most UK and British Commonwealth residents would have recognized the reference, many conservative American networks were either unaware of the joke or concerned that US viewers would be offended, and refused to show it. The song was thus never a sizeable hit in the US.

The song therefore only reached number 45 in the US charts but reached the top ten in most European countries (it reached number 3 in the UK where the BBC had no problem showing the full video to a young audience on its flagship Top of the Pops (1964) TV show which was broadcast on Thursday early evenings). ‘Controversies’ such as these and Freddie Mercury’s increasingly flamboyant displays of ‘campiness’ seriously hurt their US image. Although celebrated as one of the greatest live performances ever, Queen’s performance at Live Aid did nothing to help their career in the US, where their next album, “A Kind of Magic”, only peaked at number 46 and failed to produce a Top 40 single. Queen’s popularity in the US was not revived until Wayne’s World (1992) famously used “Bohemian Rhapsody” and made it a hit again, by which time Freddie Mercury had already died.

On The Late Show with Stephen Colbert (2018), Mike Myers said that during the making of Wayne’s World, he insisted that the song he and his friends listen to – and bang their heads to – while driving would be “Bohemian Rhapsody”. The producers felt it wouldn’t be appropriate. Myers stood his ground, eventually threatening to quit the movie. Myers got his way, the movie became a huge hit, and the song reentered the charts, peaking at at #2 in the United States. The movie was credited for introducing Queen to a new audience. Myers also said that when he was offered a chance to appear in the biopic Bohemian Rhapsody, he accepted immediately without bothering to read the script. Ironically, his character, Ray Foster, is convinced no one will want to listen and bang their heads to “Bohemian Rhapsody” driving around in the car.

The character called Ray Foster never existed in reality but is a composite of several people, plus some dramatic license. His name is based on Ray Featherstone, who, while expressing doubts about the length of the song “Bohemian Rhapsody,” was generally supportive of Queen otherwise.

Ray Foster asks Freddie what “bismillah” (an exclamation featured in Bohemian Rhapsody) means. It is an Arabic phrase commonly used by Muslims before doing something and means “in the name of God”. Nochtans, eerder in de film was gezegd dat de Zoroastrische Parsi-familie waartoe Freddie behoorde, destijds door islamieten uit Zanzibar was verdreven. Freddie (toen nog Faroek Bulsara) was toen al zeventien jaar oud! (IMDb)

Er bestaat ook een muppet-versie van het nummer…

De pathetische manier waarop Animal hier om zijn mama roept, doet mij ook denken aan de slaapkamerhitparade van Hans Liberg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.