Jommeke wordt vandaag 65 en daaromtrent waren meerdere initiatieven gepland, ook in Temse, maar corona gooit natuurlijk roet in het eten.

Begin dit jaar is in maart in dagblad Het Nieuwsblad het nieuwe Jommeke-album van start gegaan onder de titel DE PLASTICJAGERS. De gemeente Temse speelt er een prominente rol in (zie bovenstaande foto).

De strip is een bijzonder populair medium: het bereikt iederéén, ongeacht leeftijd, status of functie. Sinds Temse in 1987 de keuze heeft gemaakt om zich te profileren als stripgemeente, kan het bogen op een uniek palmares dankzij de intense samenwerking tussen het Gemeentebestuur en de Culturele Vereniging Spirit.

In de rand van de initiatieven van Spirit en het Gemeentebestuur heeft Temse het geluk ook over extra elementen te beschikken. Het sterkste initiatief dat momenteel in uitvoering is, betreft de realisatie van een warmeluchtballon met de illustraties van Jommeke, Flip en Filiberke + de logo’s van het Gemeentebestuur en Toerisme Temse.

Maar Temse is meer dan alleen een stripgemeente. Temse en zijn deelgemeenten kennen een bijzonder rijke geschiedenis. De hedendaagse bloei is dan ook het verlengstuk van een boeiend verleden. Met deze ballon willen de initiatiefnemers Temse promoten als toeristische parel aan de Schelde, een plek waar men lekker kan eten, fietsen, wandelen of een bezoek brengen aan het rijke erfgoed en tal van bezienswaardigheden.

Het initiatief van dit project ging uit van het echtpaar Koen De Jonghe & Ria Matthys van Flying Comics vzw, een ervaren ballonteam uit Temse, dat zijn sporen al rijkelijk heeft verdiend in de sector.

Koen De Jonghe kreeg de microbe van het ballonvaren eind jaren ‘80 te pakken. Na de theoretische en praktische opleiding, die hij aanvatte in 1989, behaalde hij in 1994 zijn commerciële vergunning. Die liet hem toe te varen met reclame en passagiers. Al van bij de start speelden stripfiguren een belangrijke rol. De eerste jaren verzorgde Koen de vaarten in België met de Nederlandse Suske en Wiske-ballon. In januari 1997 verwierf hij zijn allereerste eigen ballon – en niet zo maar één: het was de special shape met het hoofd van Kiekeboe. Die ballon werd gelanceerd tijdens de prestigieuze meeting in het Zwitserse Château-d’Oex. Tussen 1999 en 2012 kwamen er diverse ballonnen bij, steeds met de afbeelding van populaire stripfiguren.

Vanaf het voorjaar van 2020 varen zij exclusief met de ballon van Temse, een samenwerking van Flying Comics vzw, het Gemeentebestuur en Toerisme Temse i.s.m. Ballon Media, de uitgever van de populaire stripreeks Jommeke.

Info

Koen De Jonghe, 0475 48 26 24, koenraad.dejonghe@telenet.be 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.