Als blijvende hulde aan de scheepsbouw(ers) nam de vzw De Zaatman in 2005 het initiatief tot de oprichting van het standbeeld De Zaatman. Het monument – van de hand van ex-Boelwerknemer Noël Van Cauwenbergh – kreeg een ereplaats in de Orlaylaan, op de scheiding van de woonzone en de KMO/industriezone op site De Zaat (ex-terreinen Boelwerf). Het werd op 29 oktober 2005 onthuld. Op 29 oktober 2015, dag-op-dag 10 jaar na de onthulling, schonk de vzw het standbeeld aan het gemeentebestuur. De overdracht werd bekroond met een plechtigheid in AC De Zaat.

De plechtigheid, bijgewoond door een 40-tal genodigden, werd ingeleid door historische filmbeelden over de Boelwerf, gaande van 1925 tot het vertrek van het laatste schip uit Temse (1996). Ook werden beelden vertoond van de onthulling van het standbeeld De Zaatman. Aansluitend werd het woord gevoerd door Bert Duellaert, secretaris vzw De Zaatman, burgemeester Luc De Ryck en Jozef Dauwe, gedeputeerde, lid van de vzw en curator van de Boelwerf. De vzw bracht hulde aan voormalig vakbondssecretaris René Stroobant (ABVV), die aan de basis lag van de realisatie van het monument. Uit handen van kunstenaar Noël Van Cauwenbergh mocht hij zijn door de kunstenaar bewerkte werfhelm in ontvangst nemen.
Centraal in de speeches stond (o.m.) de bestemming van het restant van de gelden die na het faillissement moesten worden besteed aan werkgelegenheid in de regio (restant = 3,1 miljoen euro). Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer stelde daaromtrent in juni een parlementaire vraag aan minister Muyters.
Op onderstaande foto ziet men de genodigden, met op de eerste rij v.l.n.r. Noël Van Cauwenbergh, Bert Duellaert, René Stroobant en echtgenote, burgemeester Luc De Ryck, gedeputeerde Jozef Dauwe, Erik Vertenten en Marc Casier.

emailzaatman48

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.