Stand by Me is de titel van een lied gezongen door de Amerikaanse zanger Ben E. King. Het is geschreven door Ben E. King, Jerry Leiber en Mike Stoller en is gebaseerd op een gospel-lied “Stand by Me Father” uit 1959 van The Soul Stirrers met de nieuwe lead-zanger Johnny Taylor. “Stand by Me” is na de eerste uitgave vaak gecoverd, maar geen enkele uitgave evenaarde het succes van het origineel.

Oorspronkelijk schreef King het nummer voor The Drifters, maar die groep besloot uiteindelijk om het nummer niet op te nemen. Toen Ben E. King in de studio het nummer Spanish Harlem opgenomen had, vroeg zijn producer of hij nog nummers had. De producer was enthousiast en “Stand by Me” werd onmiddellijk opgenomen.

In 1961 werd het nummer voor de eerste keer uitgebracht. In 1987 volgde een tweede uitgave naar aanleiding van de gelijknamige film. Zowel de eerste als de tweede keer haalde het nummer de top tien in de Amerikaanse hitlijsten.

“Stand by Me” werd door heel wat bekende artiesten gecoverd onder wie Ike & Tina TurnerOtis ReddingJohn LennonAaron NevilleThe FugeesPennywiseThe SearchersBruce SpringsteenMaurice WhiteGreen DayU2, Felice Damiano en Florence and the Machine. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.