De bieren, wijnen en jenevers van Temse hebben er een broertje bij. In juli lanceerde taverne De Gulden Cop (Markt) een nieuw bier: de Temse Tripel, een licht bitter bier van 8,4 % alcoholvolume. Het wordt geschonken in een speciaal daartoe ontworpen glas (33 cl) met het wapenschild van Temse. De Gulden Cop heeft een 100-tal verschillende bieren op de kaart, waarvan 11 van ‘t vat, o.a. het huisbier ‘t Copke en de Temse Tripel. De Gulden Cop, dat zijn Johan Blijweert en Kodou Samba.

De oorsprong van bier is onbekend. Het bestaat al ten minste 6.000 jaar en is één van de oudste alcoholische dranken. De Egyptenaren waren de bekwaamste brouwers uit de Oudheid. Bier wordt gedronken in alle sociale klassen en nam vroeger zo’n centrale plaats in, dat het vaak als betaalmiddel werd gebruikt.
Is bier over de hele wereld een gegeerde drank, Vlaanderen is altijd een epicentrum geweest. Temse vormt geen uitzondering. Vóór WO I waren er in de kerngemeente Temse (toen: 13.000 inwoners) niet minder dan 15 brouwerijen. Het aantal herbergen (en spijshuizen) was niet te tellen. De brouwerijen verdwenen bijna alle vóór WO II. De Nayer (ca. 1850-1954) was het laatst actief. Eén huidige bieruitzetter gaat nog terug tot de vooroorlogse brouwerijen: Hinderdael (°1851, brouwde tot 1934).
Temse kende bijna een halve eeuw (1955-2004) café-restaurant-hotel Cambrinus (rechtover De Gulden Cop). Cambrinus, een (verzonnen) middeleeuwse vorst uit Vlaanderen, was de koning van het bier.
Onze gemeente heeft heel wat bieren gekend. Nagenoeg elke brouwerij had destijds zijn eigen bier(en). Opmerkelijk was de ambachtelijke Brouwerij Piessens (later bvba Sublim) van Luc Piessens (Oostberg, 1988-1995). Hij brouwde niet minder dan 28 verschillende bieren, met als bekendste Sublim en Promesse.
De jongste jaren zijn er meerdere gelegenheidsbieren geweest:
– 2012: Pilotenbier (n.a.v. 100 jaar Internationale Vliegweek)
– 2012: Bobbejaan Schoepen- resp. Gaston en Leo-bier (t.g.v. de verschijning van de luxestripalbums over Bobbejaan Schoepen en Gaston en Leo)
– 2013: Ranseghem Tripel (n.a.v. de tv-serie Met Man en Macht)
– 2013: Scoutsbier Steendorp (voor de financiering van hun nieuwe accommodatie)
– 2015: Doornwijk speciale (t.g.v. de opening van de Doornwijk, de enige wijk in ons land waar de straten genoemd zijn naar stripfiguren)
Vaste waarden waren en zijn:
– Cuvée de Briqville: in 1950 gelanceerd en gebrouwen door de brouwerij Van Goethem in Steendorp (wordt nu gebrouwen bij Bios in Ertvelde, maar nog altijd verdeeld door Van Goethem)
– De kaailopers, 2 soorten: blond en donker (drankenhandel Hinderdael)
– Fretalop, gelanceerd in 2007 t.g.v. het 10-jarig bestaan van de Temsese bierproeversvereniging De Objectieve Kaaischuimers (wordt vooral bij toeristische recepties geserveerd)
De Velleneir, in 2000 gelanceerd door Walter Waterschoot en de parochieploeg van Velle, wordt niet meer gebrouwen sinds 2014.
In 1990 organiseerde het Gemeentemuseum een tentoonstelling rond de toenmalige bierbrouwerijen in Temse. Het gemeentelijk Cultuurcentrum en Spirit organiseerden in het Gemeentemuseum 2 expo’s rond bierviltjes: in 1992 ‘t Kartonneke (collectie Theo Boterberg en H. Van Auweland), 2013 Bierkaartjes van striptekenaars (collectie Sascha Van Laeken). In 2012 gaf Spirit een bierviltje uit t.g.v. de viering van striptekenaar Steven Dupré.
We begonnen en eindigen met de Temse Tripel. Voorwaar, ik zeg u: een gespierd, smakelijk bier, dat de innerlijke mens verblijdt en bijdraagt tot het gastronomische imago van de gemeente Temse.

Luc De Ryck


Op de foto herkent men v.l.n.r. toerismeschepen Franky De Graeve, Kodou Samba, de burgemeester, Johan Blijweert en Toerisme Temse-voorzitter Rita Heerwegh.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.