Vandaag is het 55 jaar geleden dat The Beatles een MBE (Members of the British Empire) kregen aangeboden op Buckingham Palace, volgens mij één van de domste beslissingen uit hun carrière.

Men weet dat ik de stelling altijd aanvecht dat men in de jaren zestig moest kiezen tussen Beatles en Stones. De meeste mensen die ik kende hielden zowel van The Beatles als van The Rolling Stones. Als men ze at gunpoint dwong om toch een keuze te maken, dan was dat meestal voor The Beatles, maar The Rolling Stones waren toch nog altijd een duidelijke tweede en dat met nog zoveel andere uitstekende groepen in de aanbieding, zoals The Kinks, The Who, The Animals, The Small Faces of The Spencer Davis Group. Maar àls dat dilemma dus toen toch zou hebben bestaan, dan zou het vast en zeker die dag geweest zijn dat ik op het punt stond van het ene kamp naar het andere te switchen.
Zoals de meeste fans die deze aanhankelijkheid aan het Britse koningshuis eigenlijk niet zagen zitten (zelfs al zouden ze naar verluidt een joint gerookt hebben in de koninklijke wc), gaf ik de blaam maar aan manager Brian Epstein die deze erkenning door het hof wel zag zitten om de Fab Four ook bij de ouders van hun fans geliefd te maken. Ik zat zelf in dat geval, zoals ik al zo vaak heb geschreven, maar ik kan me niet herinneren dat deze medaille daar ook maar iets aan heeft veranderd!
Later zou John Lennon zijn onderscheiding terugsturen, Paul McCartney van zijn kant is ondertussen zelfs al geridderd. Ik kan dat maar niet begrijpen en dan vooral de houding van de Britse media niet die hem nu inderdaad met “Sir Paul” gaan aanspreken. Bij ons zijn Toots Thielemans of Stijn Coninx ook baron geworden. Dat is al belachelijk genoeg, maar gelukkig is er geen krant die eraan denkt om in alle ernst over “baron Toots” en “baron Stijn” te spreken. Als dat al gebeurt, dan is het juist om er de zot mee te houden.
En nog veel erger vind ik het toekennen van eretitels aan nog actieve sportmensen. Chris Hoy is er ondertussen mee gestopt, dus daar heb ik niet veel last meer van, en Bradley Wiggins ook, maar die werd in bepaalde deelnemerslijsten of uitslagen wel degelijk als Sir Bradley Wiggins weergegeven. Hoe achterlijk kan een land eigenlijk zijn?

Ronny De Schepper

Een gedachte over “55 jaar geleden: The Beatles krijgen een MBE op Buckingham Palace

  1. Een paar dagen later moet ik al wat gas terugnemen: ook in niet minder dan twee artikels in De Gentenaar wordt er over Bradley Wiggins gesproken als SIR Bradley Wiggins. In het ene artikel (waarin het eenvoudige geboortehuis van Wiggins in een BBC-documentaire een plaatsje krijgt naast allerlei echt belangrijke sites in Gent) staat het nog tussen aanhalingstekens en kan het dus (zeker gezien de context) als relativerend worden bekeken, maar in het interview met Iljo Keisse gaat men ongegeneerd voluit voor de titel. Uiteraard is Iljo aan het woord, maar ik hoop dat het wat hem betreft, gewoon een uitschuiver was. Tenslotte is Wiggins toch maar een coureur zoals een andere, zeker? Wat is dat nu voor bullshit!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.