Vandaag is het 580 jaar geleden dat Gilles de Rais, een krijgsmakker van Jeanne d’Arc, op last van Jean de Malestroit, de bisschop van Nantes, werd aangehouden op verdenking van honderden knapen te hebben verkracht en gedood. Hij zou na een proces ter dood veroordeeld worden en nog datzelfde jaar werd de straf uitgevoerd.

Door dit “brutale mysticisme” (*), het samengaan van zin voor schoonheid en verfijning en minachting voor het menselijke lijden, wordt hij vaak als een typische overgangsfiguur van de middeleeuwen naar de renaissance beschouwd. Hugo Claus schreef over hem “Gilles” dat werd gebracht door Jan Decleir in een regie van Hugo Claus zelf, met als assistente… Veerle De Wit. Jan Decleir werd enkel ondersteund door contratenor Steve Dugardin, die ook voor de samenstelling van de muziek zorgde, samen met Wannes Van de Velde. In Frankrijk zou Gérard Depardieu zijn versie brengen, maar uiteindelijk is het stuk in de kast blijven liggen. Op een persconferentie in Brussel, verklaarde Depardieu: “Ik ben nog steeds erg geïnteresseerd, want dat stuk van jullie Hugo Claus is echt heel goed, maar het is voorlopig te vermoeiend. Daarbij, alleen op scène staan, ce n’est pas marrant, tu sais!”.

Ronny De Schepper

(*) Als ik mij goed herinner is dit een citaat uit de toneelbrochure, want zelf zou ik die daden zeker niet op die manier omschrijven.

Een gedachte over “Gilles de Rais (1404-1440)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.