Geen zesdaagse in ’t Kuipke dit jaar! Dan was het vijf jaar geleden wat anders. Toen kon men een half jaar lang in het Huis van Alijn op de Kraanlei in Gent terecht voor een tentoonstelling gewijd aan de wereld van de zesdaagse in het algemeen en die in het Gentse Kuipke in het bijzonder natuurlijk…

Eddy Verbust was acht jaar in 1956. Hij herinnert het zich goed, want hij mocht toen voor de eerste keer naar de Zesdaagse in ’t Kuipke, het Gentse walhalla van het baanwielrennen. En het heeft hem nooit meer losgelaten. Eddy genoot met volle teugen van de prestaties van zijn wielerhelden Rik Van Looy, Rik Van Steenbergen, Peter Post en Rudi Altig en is vandaag nog steeds trouw op post. “Na de wedstrijd probeerde ik altijd een handtekening te krijgen”, vertelt hij. “Toen ik twaalf was, vroeg Rik Van Looy me om zijn fietswielen naar zijn auto te dragen. Als beloning kreeg ik een gesigneerde foto. Toen is het begonnen …”
Zijn verzameling souvenirs groeide uit tot een van de meest indrukwekkende collecties in het land, met honderden truitjes (elk truitje netjes in een plastic hoesje) en duizenden affiches en foto’s.
Curator Els Veraverbeke van Het Huis van Alijn getuigt in het Gentse stadsmagazine van november 2015: “Een onwaarschijnlijke verzameling. Volledig uniek. En we wisten meteen: hier kunnen we een prachtige tentoonstelling rond bouwen. Ook de kennis van Eddy over het Belgische baanwielrennen was een grote inspiratiebron.”
Voor de expo ‘De Zesdaagse’ haalde Eddy Verbust zijn topstukken boven. “Hier zie je de fiets waarmee Gentenaar Matthew Gilmore – vijfvoudig winnaar van de Gentse Zesdaagse – in 1998 wereldkampioen ploegkoersen werd”, vertelt hij met zichtbare trots. “En hier: de schoenen waarmee hij zijn laatste wedstrijd reed, in 2006.”
Ook andere verzamelaars gaven enkele stukken in bruikleen. Het fietsstuur waarmee Robert Protin in 1895 de allereerste Belgische wereldkampioen werd bijvoorbeeld. Of de Olympische medaille uit 1964 van Patrick Sercu, recordhouder met 88 overwinningen in zesdaagsen én huidig organisator van de Lotto Zesdaagse. Diezelfde Patrick Sercu geeft het startschot van de 75ste editie van de Z6daagse, op 17 november in ’t Kuipke. Dat jubileum is de onmiddellijke aanleiding van deze tentoonstelling, die zowat het hele Huis van Alijn inpalmt. “Toen ik me erin begon te verdiepen, ontdekte ik de rijkdom van de verhalen rond de zesdaagsen”, vertelt Els Veraverbeke. “Maar hoe breng je dat tot leven? Van zodra ik met Eddy sprak, was dat probleem van de baan.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.