De Oost-Duitse wielrenner Bernd Drogan viert vandaag zijn 65ste verjaardag. Ik laat over hem Wilfried Journée aan het woord op de Wielersite, aangevuld met een carrière-overzicht door de Engelse Wikipedia, want de Nederlandse Wikipedia acht Drogan blijkbaar geen lemma waardig…

Nadat hij als 11-jarig jongetje een beker kreeg uit de handen van de legendarische Gustav Adolf Schur, begon de sportieve loopbaan van deze uitzonderlijke wielerkampioen, edelsteen van de Oost-Duitse Wielerschool.
In 1979 he won a gold and a bronze medal (foto) in the road race at the World Cycling Championships, with the German team and individually. Next year he won a silver medal in the 100 km team time trial at the 1980 Summer Olympics.
In 1981 behaalde hij opnieuw een wereldtitel in de ploegentijdrit, deze keer met als ploegmaten Olaf Ludwig, Falk Boden en Mario Kummer.
Te Goodwood in 1982 werd hij wereldkampioen bij de amateurs door o.m. de Belg Francis Vermaelen te kloppen, maar dat was slechts een enkele bladzijde van zijn rijk palmares.
He missed the 1984 Summer Olympics due to their boycott by East Germany and competed at the Friendship Games instead, winning a gold medals in the road race.
During his career, Drogan won several major road races, including those of Circuit de la Sarthe (1978), Rund Um die Hainleite (1982) and the Tour of Slovakia (1983). He was twice chosen the German Sportspersonality of the Year, in 1979 and 1982.
He also had to cope with many setbacks: in 1975 he had blood poisoning after a fall at the national championships. In 1978, he broke a collarbone just before the start of the Peace Race. He also given up several major races due to bad falls on the road.
After retiring from competitions in 1985 Drogan behaalde een diploma van trainer wielrennen, maar na de val van de Berlijnse Muur werd zijn rijke ervaring niet meer gebruikt om jongeren op te leiden.
Hij hield zich nog wat bezig in zijn aloude wielerclub Cottbus (o.a. met Gerd Audehm), doch moest daarna om den brode door het leven gaan als boekhouder, waar ernst en precisie even nodig zijn als in de wielersport.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.